Морска вода санитарно исправна на већини купалишта

Резултати анализе квалитета морске воде за 109 локација, коју је Институт за биологију мора спровео од 19. до 22. септембра, показали су да је на 84,4% локација морска вода била одличног, на 6,4% локација доброг, док је на 9,2% локација вода била задовољавајућег  квалитета. Ови резултати потврђују да је морска вода на црногорским купалиштима доброг квалитета, тј. да је санитарно исправна, те безбједна за купање и рекреацију.

У Бококоторском заливу, у општини Херцег Нови узоркована је вода на укупно 21 локацији, од чега је на њих 16 она била одличног, на 1 доброг, а на 4 задовољавајућег квалитета. У општини Тиват, од укупно 9 локација, вода је била одличног квалитета на 8, док је на 1 локацији она била доброг квалитета. Анализе су показале да је у Котору на 8 локација вода била одличног, на 2 доброг, а на 4 задовољавајућег квалитета.

У општини Улцињ, од укупно 18 локација на којима се реализује Програм праћења санитарног квалитета, морска вода је била одличног квалитета на њих 17, док је на 1 локацији она била задовољавајућег квалитета. Анализе су показале да је морска вода била одличног квалитета на 13 локација у општини Бар, на 1 доброг, те на 1 задовољавајућег квалитета. У Будви, пограм се реализује на 32 локације, од којих је на њих 30 вода била одличног квалитета, а на 2 доброг квалитета.

Резултати испитивања квалитета морске воде као и подаци о температури мора, температури ваздуха  и салинитету за свако појединачно купалиште могу се погледати на посебној апликацији која се налази  на Интернет страници www.morskodobro.me која је доступна на нашем и енглеском језику.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here