Морска вода одличног квалитета на 21 локацији у Херцег Новом

Фото: Илустрација

Резултати анализе квалитета морске воде за 114 локација, коју је Институт за биологију мора спровео од 17. до 20. јуна, показали су да је на 94,7% локација морска вода била одличног квалитета, на 4,4% локација доброг, док је на 0,9% локација вода била задовољавајућег квалитета. Ови резултати потврђују да је морска вода на црногорским купалиштима веома доброг квалитета, тј. да је санитарно исправна, те безбједна за купање и рекреацију.

У Херцег Новом узоркована је вода на укупно 22 локације, од чега је на њих 21 она била одличног, а на 1 задовољавајућег квалитета. У Општини Тиват, од укупно 10 локација вода је била одличног квалитета на њих 9 док је на 1 локацији она била доброг квалитета. Анализе су показале да је у Котору на 12 локација вода била одличног, на 2 локације доброг, а на 1 задовољавајућег кавлитета. У општини Улцињ, од укупно 18 локација на којима се реализује Програм праћења санитарног квалитета, морска вода је била одличног квалитета на њих 17, док је на 1 локацији вода била доброг квалитета. Анализе су показале да је морска вода била одличног квалитета на свих 15 локација у општини Бар. Такође, у општини Будва, квалитет морске воде је на свих 34 локације био одличног квалитета.

Класификација вода за купање у оквиру овогодишњег Програма праћења санитарног квалитета морске воде врши се у складу са чланом 8 Правилника о начину и роковима за спровођење мјера обезбјеђивања очувања, заштите и побољшања квалитета воде за купање (“Службени лист Црне Горе”, бр. 028/19), којим се воде за купање класификују као: „одличне“, „добре“, „задовољавајуће“ и „лоше“.

Резултати испитивања квалитета морске воде као и подаци о температури мора, ваздуха и салинитету за свако појединачно купалиште могу се погледати на посебној апликацији која се налази на Интернет страници www.morskodobro.me која је доступна на нашем и енглеском језику.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here