МОКРИЊАНИ БЕЗ СТРУЈЕ СКОРО СВАКОГ ДАНА

Мјештани Мокрина ни данас осам сати немају струју. Годинама уназад имају проблем са снабдијевањем електричном енергијом, а током љета немају ни воду. Премда је 21. вијек, нема рјешења за овај проблем до 2025. године, објаснили су из Цедис-а предсједнику МЗ Мокрине Петру Косићу.

Нешто више од 70 мјештана препуштени су сталној борби за опстанак јер живе без струје, траже начин да сачувају намирнице или да омогуће дјеци да прате онлајн наставу, казао је Косић.

-Када зовемо Цедис или нашу електродистрибуцију, они често ни не знају да су Мокрине без струје, пошаљу екипу, они отклоне квар, струје буде 10 минута и поново нестане. Тако већ дужи низ година ми зовемо, молимо јер немамо струју. Често нам и спусте слушалицу. Крајњи непрофесионализам Цедис-а. Људи не могу складиштити храну јер им пропадне, дјеца не могу на онлајн наставу, казао је Косић.

Према објашњењима из Цедис-а, још четири дуге године мјештане Мокрина не очекује боља ситуација, истиче Косић.

-Рекли су нам да је ријеч о неком пројекту по којем се, до 2025. године, ставља нова мрежа за Мокрине, Крушевице и Врбањ. И самим тим, ми ћемо испаштати до 2025. године због Врбања и Крушевица. То је углавном суштина овог проблема, објашњава Косић.

Током љета немају воду па је и то још једна отежавајућа околност, прича Косић.

-Боримо се и током цијеле године скупљамо воду, кишницу у бистјерне, да бисмо имали воду љети.

Са друге стране, рачуни за струју редовно стижу и мјештани их редовно плаћају. Обраћали су се и надлежном министарству, али није било одговора. Надају се да ће нова Влада имати слуха да утиче како би ово мјесто имало основне услове за живот мјештана – воду и струју. Страхују да би у скорије вријеме Мокрине могле остати без мјештана.

ОБЈАШЊЕЊЕ ИЗ ЦЕДИС-А

На питања РТХН упућена Цедис-у, добили смо следеће одговоре:

„Због прокресивања трасе далековода које се обавља у безнапоснком стању, у сриједу 24. фебруара четвртак, 25. фебруара и у понедјељак 1. марта у термину од 08:00-15:30 сати искључивали смо далековод за Мокрине, Крушевице и Врбањ. Далековод током обављања тих, за његову поузданост и безбједност, неопходних  послова мора бити у безнапонском стању да се не би угрозили животи заспослених.

Прокрес далековода је редован посао којим се спријечава већа штета на делекоду и прекиди у напајању током лошијих временских прилика. Сва искључења су била унапријед најављена сходно у медијима, на нашој фб страници и сајту“, наводе у одговорима из Цедис-а.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here