Могућа радикализација протеста запослених у Институту Игало

Акција прикупљања потписа за спас Института, након Будве, Бара, Никшића, Пљеваља и Бијелог Поља, настављена је јуче у Колашину од 18 до 20 сати.

Предсједница Синдикалне организације др Марија Обрадовић казала је за ТВЦГ да је, уколико надлежне институције наставе са занемаривањем, врло извјесна радикализација протеста.

Марија Обрадовић, предсједница Синдикалне организације Института (Фото: РТЦГ)

– Покушали смо на разне начине, кроз писање дописа надлежним институцијама, кроз протесте. Сви наши досадашњи покушаји нису дали резултата и смислу да су се надлежне институције, односно они који о нама одлучују, наши већински власници, а то је држава, такође и мањински власници, потрудили да нам на неки начин помогну и проблем Института ријеше – наводи она.

У другој фази Института тренутно борави 600 пацијената, док је у старој њих око 260, информисала је др Обрадовић.

– Поред чињенице да годину и више не добијамо зараде на вријеме, кашњења су од три до шест мјесеци, свој рад обављамо професионално и одговорно, што говори и тај број пацијената. На жалост Институт је једина установа за рехабилитацију у Црној Гору, па у случају да дође до обуставе рада, грађани ће изгубити право на рехабилитацију – истакла је она.

Др Обрадовић је казала да за сада нема нових информација у вези позајмице Електропривреде у висини од 600 хиљада еура и поновила да није ријеч о помоћи, јер ће сав новац бити враћен, као што је урађено до сада већ два пута.

– Та врста авансе уплате би нам омогућила двије плате, што је од три кашњења радницима било од посебног значаја. Мало сам изненађена и шокирана да је потребно толико времена да се таква одлука, за нас веома битна, донесе. Последњу годину за све наше упите добијамо само негације – навела је др Обрадовић.

Петицију са потписима ће, како каже, прослиједити оној Влади која буде на власти средином септембра.

Потписивање петиције биће организовано вечерас на Цетињу од 19 до 21 сат.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here