Модернизација просторија херцегновске Хитне помоћи

Адаптација и опремање просторија јединице за хитну медицинску помоћ у Херцег Новом почиње у понедељак. Радове Јавна здравствена установа Завод за хитну медицинску помоћ финансира из сопствених средстава, уз Општину Херцег Нови, која ће партиципирати при трошковима набавке нове опреме.

Како је за РТХН информисао директор Завода за хитну медицинску помоћ Вук Никовић, од 2021. године све јединице хитне медицинске помоћи морају бити прилагођене стадардима савремене ургентне медицине.

Др Вук Никовић, директор Завода за хитну медицинску помоћ Црне Горе

-Средствима Општине Херцег Нови од 30.000 еура обновиће се комплетна медицинска опрема, а Завод ће уложити новчана средства за грађевинске радове. Дом здравља нам је изашао у сусрет, опредијелио је просторије гдје ћемо бити измјештени док трају радови, који ће почети у понедељак 29. јануара, казао је Никовић.

У дијелу постојећег стања радови обухватају рушење одређених зидова, плафона, инсталација и зидних облога, као и замјену врата и прозора, али и замјену комплетне медицинске опреме, објашњава Никовић.

-Све ће бити ново, од прегледних столова до монитора, дефибрилатора, комлетног ситног санитетског материјала, инструмената, што ће бити обезбјеђено средствима Општине, а унутрашњи зидови подови, плафони, столарија, браварија, као и намјештај о трошку Завода, рекао је Никовић.

Када је ријеч о медицинском кадру у херцегновксој јединици за хитну медицинску помоћ, ситуација је са четири љекара задовољавајућа, казао је Никовић и додао да би на нивоу државе требало радити на томе да љекари након завршеног приправничког стажа макар двије године раде на примарном нивоу здравствене заштите.

-Прије пола године у 23 јединице Завода на нивоу државе фалило је око 50 љекара. Тренутно је тај број смањен на око 20, 25, те се надамо да ће у наредном периоду љекари почињати да раде у Хитној медицинској помоћи, односно на примарном нивоу и да ће Закон о здравственој заштити прописати да љекари након приправничког стажа, двије године проведу на примарном нивоу, да ли је то Хитна или Дом здравља није толико важно, јер су то институције које су под истим кровом, али генерално, примарни ниво ће се једино тако заштитити од одлива кадра, истакао је Никовић.

Вриједност адаптације и опремања просторија јединице за хитну медицинску помоћ у Херцег Новом је око 160 хиљада еура са ПДВ-ом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here