Млади новинари етички да извјештавају, буду медијски писмени и разумију регулативу

Foto: prcentar.me

Студенти новинарства и млади новинари треба да се придржавају професионалних и етичких стандарда извјештавања, буду медијски писмени и разумију медијску регулативу, као и да овладају новинарским вјештинама за рад у онлајн медијима. То је поручено на тренингу за новинаре и студенте новинарства, који је организовао Медијски савјет за саморегулацију у оквиру пројекта „Изградња повјерења у медије у Југоисточној Европи: Подршка новинарству као јавном добру”, подржаног од стране УНЕСKО-а и ЕУ.

Сарадница на Факултету политичких наука, Јована Давидовић, полазнике тренинга је упознала са етиком и професионалним изазовима запослених у медијима, истичући да је важно да студенти познају основне професионалне и етичке стандарде извјештавања, али и да овладају новинарским вјештинама које нису својствене само традиционалним медијима, већ и онлајн медијима. Оцијенила је да се ти изазови могу превазићи континираним враћањем на Етички кодекс и анализирањем новијих случајева Европског суда за људска права, како би и црногорска новинарска пракса пратила европску.

-Управо зато су ови тренинзи значајни, јер можемо да одступимо од неких формалних оквира које имамо на факултету и да добијемо практичне искуства људи који су у новинарству већ дуги низ година, да добијемо неке личне увиде са случајева у којима су ти људи извјештавали, гдје студенти и студенткиње могу ближе и боље да разумију који су то све изазови са којима ће се и они током праксе сусретати, навела је Давидовић.

Главни и одговорни уредник Побједе, Драшко Ђурановић, говорио је студентима о медијским манипулацијама у насловним конструкцијама, оцијењујући да је данас највећи степен манипулације кроз насловне конструкције.

-Истраживања показују да просјечни пратилац портала,али и конзументи принтаних и електронских медија, углавном не слушају или не одгледају комплетан садржај. Што се тиче принтаног новинарства, три од десет људи који прочитају насловну конструкцију стварно прочитају текст, што ће рећи да су манипулације насловним конструкцијама најефикасније, навео је Ђурановић.

Појаснио је да ту постоје два принципа.

-Један је принцип атракције, да насловом на неки начин изазовете читање текста, али истовремено наслов мора бити информативан, и то је на изглед конфликт. Нажалост, у савременом новинарству тај конфликт се рјешава побједом онога што се зове атракција, која врло често прелази у сензационализам или у оно што се зову лажне вијести, дезинформације или кликбаит. И сва истраживања показују да је то најбољи и најефикасни метод манипулације данас, поготово кроз портале, рекао је Ђурановић.

Сматра да је младим новинарима, али и читаоцима, потребна медијска писменост како би се ти изазови превазишли и како би могли препознати манипулацију.

-То није тако тешко препознати. Проблем је што се врло често та манипулација заокреће и неком политичком нотом и онда је много теже препознатљива та врста политизације коју прати информација. Те манипулације се обично раде у двије сврхе. Једна је да се оствари нека политичка корист било за странку којој медији припадају или коју пропагира или да се направи нека економска корист, навео је Ђурановић.

Деканица Правног факултета Универзитета Црне Горе, Анета Спаић, одржала је предавање на тему „Заштитни механизми људских права у Закону у медијима“.

Појаснила је да се Приједлогом новог Закона о медијима новинаром подразумијева свако физичко лице које се бави прикупљањем, обрадом, обликовањем, разврставањем, уређивањем или другом врстом интервенције на информацијама које се објављују у медијима, а које новинарску дјелатност обавља као запослени или на други начин ангажовани у медију или код оснивача медија у Црној Гори или иностранству или које ту дјелатност обавља као слободно занимање, наводећи да су тако претходно зајемчена права гарантована већем броју лица.

Извор: ПР центар

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here