МЈЕРЕ ТЕШКЕ ЗА ОПСТАНАК УГОСТИТЕЉА

У последњем сету мјера које је изрекло Министарство здравља а са циљем сузбијања корона вируса, угоститељски објекти неће радити. Промет је драстично опао али расходи и дажбине према држави су остале не промјењене. Захтјеве које су до сада упућивали, нису наилазили на разумјевање Владе, те су стога спремни и на радикалне мијере

У разговору са власницима локала у Херцег Новом сазнајемо да поред опалог промета од 90%, поновљене мјере су само убрзан процес њихове пропасти.

-Ово је сада апел јер по неким статистикама 15, 20 хиљада људи је запослено у угоститељству, ми смо спремни, постоји  иницијатива ако се ово не ријеши за 14 дана, сви ће ићи на биро, па држави ће се можда упалити аларм, казао је Душан Петровић-власник угеститељског објекта Al posto giusto.

Проблеми са којима се сусрећу у последњих 12 мјесеци су велики, помоћ и рјешења су могућа само уз подршку Владе.

-Ту су сви намети од којих треба да смо ослобођени до даљњег, минимум двије године. Преко 80, 90% угоститеља има дуговања према добављачима, а они аутоматски дугују својим добављачима – држави. Они морају кроз ИРФ да изађу у сусрет са кредитима иначе мислим да ће они имати много већи проблем него ми, казао је Петровић.

Сва средства која су имали уложили су у исплате запосленима како неби дошло до отпуштања, због свих околности њихово пословање називају „дебелим минусом“.

-Приоритет су нам плате, добављач, струја. Неизводљиво је, намети су исти ако не и већи. Ту је наравно и највећа субвенција наше државе јавни извршитељ, држава дјелује јако кроз њега свако мало нека плава коверта, нећу рећи уцјена, него хоће да се намире а ми једноставно немамо више одакле, казао је Будимир Булајић власник угоститељског објекта.

Истичу и да земље окружења једнако пролазе  кроз проблеме ширења заразе али да их то није спријечило да економија у тим земљама функционише. Све наде полажу у наредну сезону у којој ће како се надају бити омогућено да раде и зараде за своје породице и за све који од њих зависе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here