Мјере и апели Службе заштите и спасавања

Спасиоци, ватрогасци су спремно дочекали кишну сезону. Апелују на грађане да очисте димњаке и правилно одлажу огревни материјал.

У Служби заштите и спасавња посједују довољно пумпи, како би изашли у сусрет грађанима ако приликом обилних падавина, дође до плављења кућа и имања, казао је за РТХН командир Златко Ћировић:

Златко Ћировић

– Ми смо ту да помогнемо да пружимо асистенцију грађанима у случају да дође до поплава. Доказали смо то и претходних година, да смо доста добро излазили са тим. Увијек смо се стављали грађанима на располагање и ако ове године буде потребно, сугуран сам да ћемо тај посао професионално одрадити, потврдио је он.

Ћировић је апеловао на грађане да у грејној сезони која почиње,  буду обазриви, да воде рачуна како складиште огревне материјале. Неопходно је и да очисте димњаке, подруме и поткровља стамбених објеката. Упозорава да се води рачуна и о електричној инсталацији да евентуално не дође до кратког споја или преоптерећења како не би дошло до пожара.

– Такође, је неопходно да сви провјере у својим домаћинствима све инсталације, електричне апарате, гријалице, да не би дошло до нежељених ситуација. Организовали су маркетиншке активности, дијеле флајере и обавјештења о поступању грађана као би на минимум свели те ризичне ситуације у стамбеним зградама и домаћинствима. У стамбеним зградама станари треба да направе акције чишћења    заједничких просторија, подрума и поткровља. Пожарна степеништа су у већини случајева пренамијењена у оставе или помоћне просторије, па би и њих требало привесто намјени.

Ложење на отвореном одобрено је од 1.октобра, уз поштовање правила:

– Дани када се може ложити су 1. и 15. у мјесецу и сваки викенд. Суграђани треба да најаве ложење на дежурни број телефона 123 и да кажу на којој ће парцели ложити. И мала непажња може довести до катастрофе, зато је упозорење да се сви морају придржавати правила, у циљу смањења на минимум ризика од пожара, упозорио је Ћировић.

Један од примјера  несавјесног поступања, јесте чишћење зеленог отпада гдје је усљед ложење на парцели у центру града, ватра измакла контроли. На срећу није било посљедица захваљујући брзој интервенцији ватрогасаца који су синоћ угасили пожар који који се проширио на зелени појас између кафеа “Компас” и магистрале.

Запаљене су гране и трава, а ватра се отргла контроли током чишћења плаца. На терену је било једно возило и три ватрогасца, а пожар је угашен за пола сата, казао је за РТХН командир Службе заштите и спасавања Златко Ћировић.

Подсјећамо, Служба заштите и спасавања Општине Херцег Нови отпочела је кампању са циљем подизања нивоа одговорности грађана у превенцији и смањењу ризика у зимском периоду. Припремила је основне савјете, мјере и правила превентивне заштите од пожара за стамбене зграде, који се могу преузети на сајту Општине Херцег Нови (за Скупштине станара и станаре стамбених зграда гдје још није формирана Скупштина станара), те из Службе препоручују Скупштинама станара да их одштампају и поставе на огласним таблама стамбених зграда и другим видљивим просторима у унутрашњости зграде.

Назначене су превентивне мјере везано за стамбене објекте – куће са којима грађани могу да се упознају путем општинског сајта и медија, те да у том смислу предузму неопходне предложене мјере и радње.

Припадници Службе заштите и спасавања су ангажовани нон стоп, поред редовних активности, прискачу у помоћ у случају удеса, када се нађу на лицу мјеста и транспортују повређене, што се десило и у више наврата претходних дана.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here