МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ СЛУЖИЋЕ У ЦРКВИ СВ. АРХАНГЕЛА МИХАИЛА НА БЕЛАВИСТИ

522

Поводом 110 година од освећења храмa Св. Архангела Михаила на Белависти , сутра (недеља, 19. септембар) биће служена Света архијерејска литургија, коју ће предводити митрополит Црногорско – приморски Г. Јоаникије.

Ријеч је о  цркви Светог Архангела Михаила, која је  подигнута у вријеме аустроугарске управе на рушевинама храма који је на том мјесту постојао 500 година прије, него што је обновљен 1911. године.  Храм је саграђен захваљујући упорним Новљанима, који су 1858. године откупили земљиште у Старом граду, за 4.602 форинте а потом прикупили средства за градњу, која је почела 1883. године. Више архитеката радило је на подизању цркве, а пројекат по коме је коначно изведена направио је 1905. године арх. Милан Kарловац. Црква је саграђена од фино клесаних квадера корчуланског камена, а градња је довршена и црква је освештана 1911. године. Својом општом просторном концепцијом, иконостасом од бијелог, италијанског мермера и украсним византијским и романо-готичким елементима, ова грађевина еклектичког духа, представља изузетно успјешан и маштовити спој стилова.

Подсјећамо, да је у оквиру Дана ћириличне писмености у Херцег Новом, а у част обиљежавања 110 година од освештења цркве Св. Архангела Михаила – уприличена изложба факсимила (фототипског издања) МИРОСЛАВЉЕВОГ ЈЕВАНЂЕЉА, из 12. вијека. Ова изложба у цркви Светог Архангела Михаила, приређена је захваљујући сарадњи са Гораном Вуком Мећавом из Бања Луке, који је донио ово фототипско издање. То је изузетна књига и најстарији писани ћирилични сачувани споменик. Од јуна 2005. године Мирослављево јеванђеље уврштено је у Унеско листу „Памћење свијета“ (енгл. Memory of the World), на којој је за сада само 120 докумената од изузетног и универзалног значаја. Упис у ову листу потврда је изузетног значаја и вриједности Мирослављевог јеванђеља, а уједно и обавеза његовог очувања за добробит човјечанства. Мирослављево јеванђеље је 2009. године увршћено и у Унескову „Светску дигиталну библиотеку“ (енгл. World Digital Library). У оквиру  ове манифестације организована је изложба калиграфских ћириличних рукописа Душана Мишића, познатог мајстора калиграфије из Београда. Он је организовао и школу ћириличне калиграфије ,,Путем Његошевог писма“ у  Његошевој школи на Топлој. Изложба у Дворани Парк ће трајати до 24-ог , а школа калиграфије до 23. септембра.

Света архијерејска литургија, коју ће служити митрополит Јоаникије са бројним свештенством, у цркви на Белависти, биће обављена сутра на Празник Чуда св. Архангела Михаила у Хони, са почетком у 9 часова.  

фото: фб Херцег Нови

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here