Митрополит Јоаникије: Лажна је она љубав која није спремна на одрицање

У цркви Свете Недјеље  у Јошици данас је обиљежен завјетни дан, храмовска слава а вечерњу службу служио је митрополит Јоаникије. Након литије која је опходила око храма, митрополит је у бесједи истакао да је култ Свете Недјеље веома  јак у нашем народу нарочито на приморју, у Далмацији и овдје у Боки, на цијелом Средоземљу.

-То је један од најјстаријих култова. Немамо баш пуно храмова Свете Недјеље у залеђу, као што имамо на приморју. Овдје на приморју се рано проширило хришћанство и од памтивјека се веома поштује Света Недјеља, казао је митрополит Јоаникије.

Света мученица Недјеља, рекао је Јоаникије, поживјела је кратко на овом свијету али њен спомен сија цркви Божијој, свим хришћанима, кроз сва времена.

-Како вријеме пролази њен свети спомен је све свјетлији зато што се она љубављу својом сјединила са Богом, који је извор живота и нашла вјечни живот. Господ Исус Христос на Голготи, на крсту,  принио је живот Богу ради опроштења наших гријехова, ради  обновљења наше природе, ради тога да препороди овај свијет и све људе, да прими наше гријехе на себе и да побиједи смрт и да се јави као васкрситељ и да нам дарује живот и васкрсење, казао је митрополит Јоаникије.

Света мученица Недјеља, бесједио је митрополит,  одговорила је на Христову љубав зато што је пожељела да жтртвује свој живот ради њега.

-И то је истинска љубав која се жрвтује. Лажна је она љубав која  није спремна на жртву која није спремна на одрицање. Ту нема љубави и зато  врло често они који се заклињу у љубав заправо је и немају и они врло брзо изневјере чим дођу прва искушења. Зато и бракови пропадају, зато се породице растављају, долази до великих тешкоћа, јер они који немају љубави немају ни снаге да издрже и најмање искушење. А они који љубави имају, ма каква искушења наилазила  они ће силом Божје љубави која је у њиховом срцу  пребродити сва искушења и побиједити и у породици ће увијек јачати та љубав и породица ће напредовати у свакој врлини, рекао је Јоаникије.

Они који су сјединили са Христом, нарочито мученици, они су, по његовим ријечима,  задобили велику славу  у царству небеском.  

Митрополит је оцијенио да су људи у Боки увијек ималу јаку вјеру, а да то доказује и чињеница да је на мјесту данашње цркве Свете Недјеље била катакомбна црквица.

-Та катакомбна црква била је веома јака и из ње је израсла ова нова црква, а ту не мислим само на грађевину, већ на народ који се у њој сабирао, јер народ на служби Божијој то је црква Божија. То је грађевина најузвишенија и непропадљива, закључио је митрополит Јоаникије који ће у понедељак служити свету архијерејску литургију у Буновићима.

Литургију у цркви Свете Недјеље служио је јутрос игуман манастира Савина  Макарије уз   саслужење новског свештенства.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here