Министри здравља и финансија са представницима синдикалних организација

Фото: Министарство здравља

Министри здравља и финансија др Војислав Шимун и  Новица Вуковић са сарадницима, састали су се данас са представницима синдикалних организација из области  здравства, како би разговарали о одређеним мањкавостима садашњег Гранског колективног уговора за здравствену дјелатност и предлозима за његово унапређење за најугроженију категорију средњег медицинског кадра.

Током сусрета, министар здравља и министар финансија су понудили модел кроз важеће законско решење, а у оквиру расположивих средстава Фонда за здравствено осигурање којим би се унаприједио финансијски положај средњег медицинског кадра.

Министар Шимун је истакао да би за средњи медицински кадар, који су дефинисани као најугроженији, прелазним рјешењем до доношења Закона о зарадама у јавном сектору и посљедично новог Гранског колективног уговора, кроз модел мјесечне стимулације, који је препознат и актуелним Гранским колективним уговором,  требало да буде поправљен статус средњег медицинског кадра са најмањим платама у здравству.

Министар Вуковић је поручио да Влада Црне Горе мора водити рачуна о принципу једнаке зараде  за исти или рад сличне врсте, односно у складу са степеном сложености и одговорности послова, како би запослени били правично и конкурентно плаћени и имали добре услове рада.

Са састанка је поручено да одговорност менаџмента мора бити на много већем нивоу, те да морају препознати механизам којим ће стимулисати рад ове категорије запослених.

Такође, са састанка је поручено да се једино системским приступом, кроз израду Закона о зарадама у јавном сектору, константним дијалогом и уважавањем сугестија синдикалних организација из области здравства, може градити систем који ће уважавати положај свих запослених, али који ће почивати на узајамном повјерењу у циљу ефикасног пружања здравствене заштите по мјери грађана, али и задовољног и мотивисаног здравственог радника.

С тим у вези, Влада је понудила у датом моменту најкоректније могуће ријешење за средњи медицински кадар, иако представници синдикалних организација из области здравства нису прихватили изнијету понуду, јер није обухваћено и немедицинско особље.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here