Министарство европских послова и локални јавни емитери потписали Меморандум о сарадњи

Министарство европских послова потписало је Меморандум о сарадњи са локалним јавним емитерима који има за циљ бољу информисаност грађана о процесу европске интеграције на локалном нивоу.

Кроз потписивање Меморандума о сарадњи Министарство жели да институционализује сарадњу са медијима и да пружи допринос едукацији и унапређењу знања новинара/ки о процесу приступања Црне Горе ЕУ.

Отварајући догађај, главни преговарач Предраг Зеновић је истакао да је улога новинара од пресудног значаја у појашњењу процеса европске интеграције грађанима, те да блискост локалних јавних емитера са заједницом даје моћ да на најдиректнији начин осигурају да сваки грађанин добије правовремене, тачне и разумљиве информације, које су неопходне да би се формирало информисано и ангажовано друштво.

-У тренутку када Црна Гора жури ка европској будућности, важност ваше мисије постаје још израженија. Кроз прецизно и одговорно извјештавање, локални јавни емитери играју кључну улогу у обликовању јавног мњења, подстичући дијалог и разумијевање међу грађанима. То је од суштинског значаја за изградњу чврстих темеља демократије и за промоцију вриједности које су у сржи европског идентитета, поручио је Зеновић.

Генерални директор Директората за медије у Министарству културе и медија Неђељко Рудовић је казао да локални јавни емитери представљају велики потенцијал за развој демократских процеса у својим заједницама, јер могу допринијети већој отворености рада локалних власти, информирати грађане, те их подстаћи да говоре о проблемима, учествују у политичким процесима на локалном нивоу.

-Новим законом о аудиовизуелним медијским услугама, који очекујемо да ускоро буде разматран и усвојен, и који је потпуности усклађен са Директивом ЕУ, предвиђен је модел за финансирање локалних јавних емитера који је сличан рјешењу које важи за националног јавног емитера. То значи да ће општине имати обавезу да финансирају локалне јавне емитере у тачно одређеном проценту, зависно од износа буџет,  казао је Рудовић.

Он је појаснио и да је нацртом Закона о аудиовизуелним медијским услугама предвиђене  измјене у дијелу предлагача чланова Савјета локалних јавних емитера ради даљег елиминисања политичког утицаја, али и у циљу њихове веће одговорност према заједници.

-Црна Гора се може развијати по узору на европске демократије само ако има слободне и професионалне медије, а 15 активних локалних јавних емитера, међу којима имамо и шест тв станица, важан су дио наше медијске заједнице и дефинитивно заслужује нашу додатну пажњу, казао је Рудовић.

Директор локалног јавног емитера РТВ Никшић, Никола Марковић је казао да данашње потписивање меморандума види као знак добре воље државе и надлежних да коначно  створе један пристојан амбијент за рад локалних јавних емитера.

-Сет медијских закона, овакви меморандуми, уливају наду да ће коначно локални емитери добити  услове за рад какве и заслужују јер као што смо чули по свим истраживањима грађани много вјерују локалним јавним емитерима, казао је Марковић.

Извршна директорица локалног јавног емитера РТВ Будва, Ива Бајковић је казала да је изузетно обрадовао позив да локални јавни емитери потпишу један овако важан меморандум о сарадњи и изнијела очекивање да ће то допријнијети бољем разумијевању процеса европске интеграције на нивоу локалне средине.

-Обичан грађанин Будве мора да зна шта он има од тога, не може то да остане у недореченој фрази и треба да схвати и да разумије да тај процес јесте напоран, али је уједно диван и јако забаван. Зато што је заиста сјајно гледати како се ваш град, како се ваша локална заједница полако трансформише, усваја неке европске праксе дијалога, комуникације, усваја стратегије и постају на крају свјесни колико они сами могу да допринесу цијелом процесу, поручила је Бајковић.

Након потписивања Меморандума о сарадњи, организована је радионица за новинаре/ке локалних јавних емитера, којима су представници Министарства европских послова, Нада Војводић, Мелита Растодер Љаић и Стефан Булатовић представили процес европске интеграције, приступне преговоре и ЕУ фондове који су Црној Гори на располагању.

Словеначки дописник из Брисела, Петер Жерјавич ће сјутра подијелити своје драгоцјено искуство из извјештавања о ЕУ темама. Жерјавић ће говорити о основама извјештавања из Брисела, актерима и медијима у Бриселу, те бриселском пејзажу кроз призму Хрватске и Словеније, а са новинарима је размијенио мишљење и о изазовима европске агенде Црне Горе.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here