МИНИСТАР ЕКОЛОГИЈЕ ЦГ: ЗАШТИТА ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ СВЕ ВАЖНИЈА И АКТУЕЛНИЈА ТЕМА

49

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co., Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Кине.

Петнаесто заседање Конвенције о биодизверзитету отоврено је 11. октобра у Кунмингу, у југозападној кинеској провинцији Јунан. Тема засједања гласи „Еколошка цивилизација: Изградња заједничке будућности за све“.

Уочи отварања овог засједања, министар екологије, просторног планирања и урбанизма у Влади Црне Горе, Ратко Митровић, дао је ексклузивни интервју Кинеској медијској групи, у коме је истакао важност и хитност јачања заштите биодиверзитета и сарадње у очувању животне средине.

“У десетак-двадесет посљедњих година, екологија добија све више значаја а тиме и заштита биодиверзитета. У посљедњих десетак година развија се посебна грана еколошког урбанизма и биодиверзитета и то постаје један од најзначајнијих сегмената развоја и коришћења простора као једног од највриједнијих ресурса, не само у Црној Гори, него широм свијета”, рекао је Митровић.

Он је рекао да се више не стимулишу индустрије које су везане за једнократну производњу, већ се форсирају оне које имају стални проток, дакле, они пројекти који су погодни са становишта екологије и немају негативног утицаја на животну средину.

Према ријечима Митровића, Црна Гора придаје велики значај и томе да се дјеца образују како би од малих ногу имала свијест о заштити животне средине.

„Ви можете највише по питању неких еколошких мјера на најбољи начин остварити тако што ћете младу популацију образовати на прави начин и из тих разлога планирали смо одређене едукативне курсеве за млађе популације, да бисмо их научили да имају добар и позитиван однос према природи“, подвукао је министар.

Он је подсјетио да је у септембру 2018. године у оквиру министарске конференције „Задужбина будућности“ у Подгорици покренут механизам за сарадњу из области заштите животне средине између Кине и земаља Централне и Источне Европе (ЦИЕ). За носиоца овог пројекта изабрана је Црна Гора.

„Припремамо пројекте, заједно ћемо аплицирати, заједно стимулисати пројекте који су најбољи за све држава ЦИЕ-а и Кину и који су везани за зелену енергију, енергетску ефикасност, заштиту биодиверзитета“, навео је Митровић.

Ове године се обиљежава Година зеленог развоја и заштите животне средине у оквиру сарадње Кине и земаља ЦИЕ-а. Говоривши о томе, Митровић је рекао да Црна Гора жели са Кином да размјени искуства и боље сарађује у заштити биодиверзитета и животне средине, како у билатералном плану, тако и у механизму сарадње Кине и земаља ЦИЕ-а.

„Веома би било интересантно да експерти из Кине дођу код нас и потом ми пођемо код њих да видимо њихова искуства…Сарадња са Кином у сваком погледу нам може бити од велике користи, па чак и пројекат сарадње Кине и земаља ЦИЕ-а је у функцији заједничког рада на ријешавању еколошких проблема, заштити биодиверзитета, животне средине. На основу обостраних искустава заједнички треба да направимо бољитак и за НР Кину и за нас који живимо на овом простору“, рекао је Ратко Митровић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here