МИЛАТОВИЋ: ЗАЈЕДНИЧКИМ НАПОРИМА ДОСТИГЛИ СМО ЦИЉ, 10 ПУТА ВИШЕ ТУРИСТА НА ХЕРЦЕГНОВСКОЈ РИВИЈЕРИ

Министар економског развоја Јаков Милатовић боравио је данас у првој званичној посјети Општини Херцег Нови, гдје је са предсједником Општине Стеваном Катићем и предсједником Скупштине општине Иваном Отовићем и сарадницима разговарао о више актуелних тема, утисцима о тренутном стању у туризму у овој Општини, као и значајној сарадњи коју ова општина има са Владом Црне Горе.

„Драго ми је да се можемо похвалити јако добрим резултатима и активностима које су спроведене у циљу што боље реализације туристичке сезоне, чији је успјех најбољи показатељ уложених напора. Након мукотрпног и заједничког рада Владе и општина, данас са задовољством можемо да констатујемо снажан опоравак црногорског туризма. Тренутно у Херцег Новом борави око 22.000 туриста што је 10 пута више у односу на исти период прошле године. Од тога имају бенефита сви: грађани, привредници, централни и општински буџет као и цјелокупно друштво”.
Такође, министар је оцијенио да је међуресорна сарадња и сарадња са локалним самоуправама позиционирала Црну Гору на мапи безбједних дестинација и да је ова туристичка сезона једна од бољих на Медитерану.

“Оживљавање туризма у Херцег Новом али и у цијелој Црној Гори није дошло само од себе већ кроз заједничке паметне одлуке Владе Црне Горе и општине Херцег Нови. Једна од њих је била и откуп путарине на путном правцу Требиње – Херцег-Нови. Свједоци смо да овим путним правцем у повећаном обиму свакодневно долази јако велики број туриста”, казао је министар.

Предсједник Општине Стеван Катић на данашњем састанку рекао је да су “Задовољни уложеним напорима и оствареним резултатима у претходном периоду, како од стране Министарства здравља, тако и од стране Општине Херцег Нови. Садашња ситуација је превазишла наша очекивања, с тим што и даље сви заједно мора водити рачуна о епидемиолошкој ситуацији”.

Предсједник Катић информисао је министра Милатовића да локална самоуправа има спремна одређена стратешка документа, међу којима су Стратегија развоја града до 2027. године и Мапа инвестиција.
“За капиталне пројекте из ових и других развојних докумената Херцег Нови дуго времена није могао рачунати на помоћ државе, а буџет града је био финансијска основа за њихову реализацију”, нагласио је Катић и додао да је добро да Херцег Нови ове године може рачунати на помоћ и подршку државе”.

Он је, министру Милатовићу и његовим сарадницима, представио проблеме херцегновске општине и позвао на заједничко судјеловање у рјешавању истих, као што су питање Болнице Мељине и ХТП Вектра Бока, као и пројекат повезивања Луштице са граничним прелазом Дебели бријег.
Министар је одговорио да је увјерен да ће Влада Црне Горе урадити све што је у њеној моћи да се крене у рјешавање овог питања, док ће Министарство економског развоја несумњиво дати свој допринос и помоћ у сваком смислу.
“Када су у питању развојни пројекти без којих овај град не може да функционише, констатовали смо неке погрешне одлуке које су уназадиле и туристичку и здравствену понуду, али и квалитет живота становника Херцег Новог. Са нивоа Општине и са нивоа централне власти трудићемо се да у наредном периоду одређене погрешне ствари из прошлости исправимо и ставимо прије свега у корист грађана Новог и ширег подручја Боке которске”.

Министар Милатовић је боравак у Херцег Новом искористио да посјети Портонови, Лазаре Хотел као и Институт “Симо Милошевић”, који представља међународно признату институцију и центар здравственог туризма.
На састанку са в.д. директорицом Института Марином Делић, закључено је да је Институт највећи ресурс у области здравственог туризма чије је моделе опоравка потребно додатно размотрити и у коначном валоризовати на добробит свих.

2 COMMENTS

  1. Cilj posjete? Da se sa politicarima konstatuje da je HN dosao na red za posjetu nakon 6 mjeseci? A gdje su privrednici koji doprinose gradu da se cuje njihovo misljenje vezano za ekspertovo Ministarstvo?

  2. Turista ima, platezna moc ,jako niska ,setaci i gepek turisti. Kad budemo imali 4 hotela sa 5 zvjezdica od Igala do Novoga Tamaris ,Igalo, Novosadski, Hotel Plaza, imamo pozicije samo srusit i napravit novo . Mozda cemo moci pricati o boljoj sezoni ovako ,jako slabo pored svih ovih turista.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here