ЈЕДИНСТВЕНИ РЕЦИКЛАЖНИ ЦЕНТАР ЗА РЈЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА ОТПАДА

67

Представници Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма и осам црногорских општина Никшић, Будва, Котор, Тиват, Шавник, Плужине, Жабљак и Херцег Нови данас су у Никшићу одржали састанак са руководством Алба Групе и фирме Интерсерох из Аустрије, који се баве циркуларном економијом, са посебним акцентом на област управљања отпадом, а све у циљу формирања и изградње јединственог рециклажног центра којим би се ријешио проблем отпада у овим општинама. У име општине ХН састанку су присуствовали потпредједник Општине Мирко Мустур, вд директори Чистоће Василије Сеферовић и Агенције за изградњу и развој града Александар Ковачевић.

Из поменутих компанија су представили концепт и структуру савремене циркуларне економије у Црној Гори онако како је они замишљају. Како је у својој презентацији навео директор фирме Интерсерох, Франц Саусенг, компанија би прикупљала отпад, транспортовала га до постројења, сортирала га у оквиру постројења, а потом и рециклирала. И сав терет сноси компанија, и логистички и финансијски. Једино што би у цијелом том процесу пало на терет општина јесте набавка одговарајућих контејнера за селективно сортирање отпада.

-Проблем отпада један је од горућих проблема са којим се суочавамо, а од изузетног нам је значаја његово рјешавање, посебно у свјетлу наше брже интеграције у ЕУ. Оно што су предложили из аустријске компаније звучи обећавајуће, али неопходно је да размотримо све понуде, детаље, правила и процедуре, као и да добијемо сагласност од општина, прије него донесемо коначну одлуку, изјавио је Душан Бугарин в.д.директор Директората за екологију МЕППУ-а.

Марко Ковачевић, предсједник Општине Никшић такође сматра да је предлог аустријских компанија прихватљив.

„Сагледали смо све могућности и видјели да би то било нешто што би најмање било на терет Општине и наших грађана, а што би, прије свега, осим рјешења проблема одлагања отпада и самог рециклажног центра довело и неке нове инвеститоре који би се бавили прерадом онога што би у рециклажном центру остало као неки производ“, саопштио је Ковачевић. Додао је да би требало што брже и што ефикасније дјеловати, заједно са надлежним Министарством и осталим општинама које би биле укључене у пројекат.

Посјета руководства аустријских фирми које се баве циркуларном економијом, како би сагледали ситуацију у Црног Гори и предложили најбоље праксе и рјешења за проблем отпада, договорена је још крајем септембра. Тада се министар екологије, просторног планирања и урбанизма, проф. др Ратко Митровић састао са предсједницима поменутих осам општина управо поводом договора о изградњи регионалног рециклажног центра, саопштено је из Министарства екологије, просторног планирања и уранизма.

ФОТО: МЕППУ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here