Менаџмент Института нуди рјешења за излазак из кризе

Фото РТХН: др Саво Марић, в.д. директора Института Игало

Приватизација Института „Др Симо Милошевић“ није рјешење јер та установа може да ради а менаџмент нуди конкретне предлоге за излазак из кризе  које је потребно да надлежни у држави подрже, казао је в.д. извршног директора Института др Саво Марић.

-Веома је важно да кажемо јасно и гласно да се стави тачка на распродају имовине града. Следећи у распродаји  по овим одлукама је Институт Игало. Као грађанин Херцег Новог се противим томе а са друге стране као човјек који је тренутно в.д. директора нудим рјешења људима који су одговорни у држави и који треба само да подрже оно што ми предлажемо. Не ради се о томе да ми молимо и тражимо новац него ми имамо рјешења која су по закону и њима само остаје да потпишу и да кажу наставите да радите и спашавајте се из ове тренутне ситуације, казао је др Марић.

Сматра да на састанку са министрима финансија, здравља и просвјете није било конкретних предлога нити су понуђена одређена рјешења за излазак из кризе осим што је речено да стечај не долази у обзир. С друге стране јасни су предлози који долазе од менаџмента, каже др Марић. 

-Институт има право да емитује обвезнице у висини од 12 до 15 милиона и које држава има право да откупи и да се ми задужимо код државе и да вратимо тај износ у року од три до пет година. То би нама омогућило да одблокирамо рачун  и да нормално послујемо у наредном периоду, укључујући све оне аранжмане које очекујемо да потпишемо са иностраним партнерима. Битна је само њихова добра воља да то подрже и ми настављамо даље, тврди др Марић.

Институт „Др Симо Милошевић“

Подсјећа да блокада рачуна није настала због партнера, дуга према Електропривреди, добављачима, већ искључиво по пресудама због тужби радника.

-Ми би на тај начин одблокирали рачун и вратили радницима оно што су заслужили. У том правцу смо као менаџмент завршили колективни уговор гдје смо испоштовали коефицијенте радника и изравнали их са коефицијентма које имају  запослени  у установама јавног здравства. Значи радници добијају плату коју заслужују и једноставно враћамо им дуг и то је потпуно легитимно. Имамо увјерење од АЗЗК да имамо право на помоћ од државе, то нам  нико није споменуо као солуцију и борићемо се да је добијемо и на тај начин изађемо из проблема, објаснио је в.д. директора Института.

Појашњава да је актуелни менаџмент само наставио рад претходног када је ријеч о Колективном уговору али је уз повећање коефицијената  додатно заштитио раднике у случају стечаја и приватизације.

– Колективни уговор иде на Одбор директора можда ће они имати неке сугестије али ће свима бити јасно да КУ мора да се потпише. Ако се то не уради имаћемо одлив кадра поготово медицинског који је прави квалитет Института и по чему смо препознати у Европи, казао је др Марић.

Према његовим очекивањима октобарска плата ће бити уплаћена до краја дана или најкасније сутра.

Подсјећа да је Институт централна установа када је ријеч о здравственом туризму у Црној Гори  и да се о тој теми не може разговарати без присуства  људи из Института.  

Постоји бојазан, како наводи, да све што се дешава у последње вријеме води ка томе да се Институт прода за мале паре.

-Мислим да до стечаја неће доћи јер би то била велика срамота за читаво друштво.  Институт  је направио град Херцег Нови, привреда Херцег Новог и људи који су тада имали визију и била би срамота са наше стране да то пустимо низ воду. Тренутно о Институту одлучују људи који немају везе са нашим градом.  Они знају шта је новско добро али не желе да знају шта је добро за Херцег Нови. Апел и сада упућујем да се добро замисле прије него што донесу кључне одлуке што се тиче Института и Болнице јер су то два највећа проблема али не могу се рејешавати одвојено већ се морају рјешавати заједно за добро свих.  Јер ако оду  здравствени радници може се десити да кажу да су нам омогућили да радимо  али неће имати ко, закључио је др Марић.

Састанку код премијера Дритана Абазовића који ће бити одржан у понедељак а којем ће присуствовати предсједник Општине Стеван Катић, директорица Болнице др Оливера Елез, придружиће се и др Марић како би упознао премијера са проблематиком Института Игало.

9 COMMENTS

 1. Prodajte Institut Norvežanima ili ga dajte na 30 godina korišćenja. Možda će do tada sazreti neka nova generacija koja se razumije u ekonomiju, matematiku i trgovinu bez upotrebe dugih prsti. Srbija je prodala i PKB, i NIS, i Željezaru Smedereovo, i Bor. Za ta četiri giganta Institut je vikendica!

 2. Mislim da je primarni problem Herceg Novog i Boke to sto nema nikakvih graskih zaobilaznica da se ljeti rastereti magistrala i stari gradski put. O autoputu da i ne pricamo. Svakog narednog ljeta ce se povecavati broj dana kada ce saobracaj satima i satima kolabirati. Niti ce hitni slucajevi moci doci do bolnica, niti ce hitna pomoc moci doci do pacijenata u teskom stanju ili porodilja. Barem da bolnice nabave mocne motorcikle da doktor moze izmedju kolona doci do pacijenta…Sprega sa policijom bi tu pomogla.

 3. Ovo obecanje za platu da ce bito 30 novembra ili1 decembra mora bit da je dao veliki medicinski strucnjak ministar zdravlja i propasti cuveni Scekic!Poznat je po ovakvim obecanjima!

 4. Menandzment?Ovo neka sala,niti jedanDPS-ovac koji vec 30 godina unistava institut nije od2020.g.smijenjen sa rukovodeceg mjesta u institutu,dok oni i dalje vode institut tu nema srece.Izlazak iz krize vrlo jednostavan prvo da Vlada dugove koje je napravila u zadnjih 30 godina institutu dugove preuzme na sebe jer i jesu njeni,drugo da fond zdravstva se prestane ponasati kao vlasnik instituta i da placa ekonomski dan po pacijentu a ne jednu trecinu vrijednosti scim i nabija gubitak i dug institutu!I trece da Demokrate ne igraju prljavu igru sa URA-SNP koalicijom zla protiv Novske liste i da ne glasaju za budzet Vlade CG dok se problem rijesavanja instituta ne stavi u taj budzet a nakon toga institut stavi pod javno zdravstvo.Vlada spasava nekakve air montenegro 1,2 i ko zna kako se vec zovu i nikad od njih koristi a napravili su gubitak za godinu sto institut nije mogao za 30 uz svu konstantnu pljacku od strane DPS-a.Nadam se da bar u DF-u ima neko normalan ko shvata sta govorim i da nece Dritanu dozvoliti da ocu URA Z.Rakcevicu pokloni institut.Ne Dritanu,nebudzetu bez instituta.Zasto bi institut bio kaznjen sto je DPS izgubio vlast od onih koji sad vladaju????

 5. Po meni, rešenje je u podeli Instituta na tri profitna centra: medicinske usluge, usluge smeštaja i ugostiteljske usluge.

  U tom delu, da se osnuje Kulinarski institut Crne Gore gde bi, u starom delu bili restorani brze usluge a u novom delu restorani sa najboljim jagnjecim pečenjima i steikovima.

  Restorani brze usluge mogu da rade i svih 24 sata, za potrebe građana, domacih gostiju i stranih turista.

  Ujedno, da svi restorani budu i fabrike restoranske hrane gde bi bio i karijerni trening centar za obuku novih kadrova za novo doba.

  Kao kulinarski institut i na usluzi hotelima u CG za promenu koncepta rada. Bez pansionskog poslovanja i švedskih stolova. I oni zasebno sobe a zasebno ugostiteljske usluge.

  Teoretski deo je gotov i može se pogledati na:
  http://www.rebronjinibb.com
  a o praktičnom delu je potrevno snimiti kuhinje i restorane, uraditi idejne projekte i prezentirati ih na licu mesta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here