Међународни je дан дјеце обољеле од малигних болести

Међународни дан дјеце обољеле од малигних болести, 15. фебруар обиљежава се од 2002. године на иницијативу организације Childhood Cancer International, некадашњег Међународног савеза организација родитеља дјеце обољеле од малигних болести основаног 1994. године у Валенсији.

Како је наведено у саопштењу Црногорског друштва за борбу против рака, циљ и сврха обиљежавања Међународног дана дјеце обољеле од малигних болести је подизање друштвене свијести о проблематици рака код дјеце и препознавање болести на вријеме, те стварање широке мреже солидарности у циљу помоћи и подршке обољелим малишанима и њиховим породицама.

Како додају, преко двије трећине дјеце, на срећу, буде излијечено. Најчешће малигно обољење код дјеце је акутна леукемија, гдје је проценат излијечења највећи, изнад 70 одсто, а терапија траје 105 недјеља. Симптоми тог обољења су брзо замарање, блиједило, одбијање хране или сисања, појављивање модрица, тачкица на кожи и упалних инфекција које трају дуже што је уобичајено.

Према расположивим подацима у Црној Гори од малигних болести годишње оболијева између двадесеторо и тридесеторо дјеце. Подаци показују да оболијева дупло више дјечака, тј. двије трећине наспрам једне трећине дјевојчица. Најчешће дијагнозе малигних болести код дјеце и адолесцената (0 – 18) у Црној Гори су леукемије, затим малигни тумори мозга, костију и лимфоми. Годишње се у старосној доби од 0 – 18. године у нашој држави региструје углавном између пет и десет смртних случајева од малигних болести.

Поводом Међународног дана дјеце обољеле од малигних болести Црногорско друштво за борбу против рака (ЦДПР) ове године је донирало Дјечје одјељење Дома здравља у Рожајама, што је двадесет трећа донација поводом наведеног Дана.

Након седамнаест посјета Институт за болести дјеце КЦ у Подгорици, 2019. године су донирали цртеже Дјечјем одјељењу Опште болнице у Котору. Годину касније, Дјечје одјељење Опште болнице у Никшићу, 2021. Дјечје одјељење Опште болнице у Беранама, 2022. године Дјечје одјељење Опште болнице у Бару, а претходне Дјечје одјељење Опште болнице у Пљевљима.

Црногорско друштво за борбу против рака ће у оквиру својих могућности, настојати да помаже дјечја одјељења општих болница и домова здравља у Црној Гори, као и Институт за болести дјеце КЦ Црне Горе, саопштено је из овог Друштва.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here