Међународни дан људских права: Поштовање принципа Универзалне декларације

Фото: Високи Комесаријат ОУН за људска права

Међународни дан људских права обиљежава се 10. децембра широм свијета. Под слоганом „За бржи опоравак – Иступи за људска права” (Recover Better – Stand Up for Human Rights), обиљежавање овог датума установљено је 1950. године на Генералној скупштини Уједињених нација.

Овај дан настао је у циљу скретања пажње народа свијета на претходно потписану Универзалну декларацију о људским правима.

 Традиционално се 10. децембра додјељује награда Уједињених нација у области људских права, као и Нобелова награда за мир.

 Универзална декларација о људским правима је декларација усвојена од стране Генералне скупштине Уједињених нација.

Овом декларацијом представљено је опште виђење о питањима гарантованих права.  

Састоји се од 30 чланака који афирмишу права појединца, који сами по себи нису правно обавезујући али су представљали први корак у процесу формулисања Међународног закона о људским правима.

Људска права представљају скуп права и слобода које важе за све људе, без обзира на њихове карактеристике – људска права су универзална, недјељива, неотуђива, међузависна и међусобно повезана.

Правно, људска права су дефинисана у међународном праву и у унутрашњем праву великог броја држава.

У  Херцег Новом на Међународни дан људских права завршена је кампања „16 дана активизма против насиља над женама“.

Општина Херцег Нови, од 2007. године обиљежава кампању „16 дана активизма против насиља над женама“. Обиљежавање овогодишње кампање у Херцег Новом почело је у новембру и трајало је до данас на Међународни дан људских права.

 Секретаријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, у чијој надлежности су послови родне равноправности, у континуитету спроводи имплементацију стратешких циљева Локалног акционог плана за постизање родне равноправности у Општини Херцег Нови за период 2021-2025. године, а који је усвојен на сједници Скупштине 27.12.2021 године.

 У оквиру ових активности организована је кампања за превенцију болести зависности и употребе алкохола, са освртом на родни аспект овог проблема. Ово из разлога што се код дјевојчица и жена о проблему алкохолизма веома мало говори, и то је углавном табу тема, иако је то један од узрока насиља и неравноправности.

Подсјећамо, Секретаријат за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, у сарадњи са НВО „Препород“ из Никшића је  у ЈУ Дјечији дом „ Младост “ Бијела организовао предавање на тему „Третман зависника  од дрога са становишта терапијске заједнице“.

Предавање је изазвало велику пажњу присутних штићеника/ца као и васпитача и психолога. Изразили су интересовање да се овако предавање понови.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here