Маслине и море: Мориц Olive farm на Луштици незаобилазна дестинација туриста из свих крајева свијета

Фото: Имање Мориц на Луштици

У приморском селу Тићи, на Луштици, на шест хектара простире се хиљаду стабала маслина, које су дио газдинства Мориц Olive farm.

Илија Мориц, власник ове органски сертификоване фарме на којој се узгајају маслине и производи екстра дјевичанско маслиново уље, више од 10ак година кроз организоване излете упознаје туристе са љепотама маслињака и специфичностима маслиновог уља. 

– Узгајамо и овце, козе магарце, кокошке итд. Да бисмо обезбиједили квалитетну дегустацију домаћих производа узгајамо и поврће и све оно што је неопходно за један квалитетан ручак, а ако бисмо пробали све оне намирнице које се успјешно упарују са добрим екстра дјевичанским маслиновим уљем. Осим тих конвенционалних ствари, ми додајемо и нашу причу о маслиновом уљу, те туру крећемо из маслињака, тамо је тзв. пиће добродошлице, а затим настављамо према селу у којем посјећујемо нови млин – модерна линија за прераду, и ту се упознајемо са опремом за прераду и бербу. Ту и дегустирамо маслиново уље кроз сензорску анализу, а тахника је слична као код дегустације вина и врло је атрактивна. Након тога продужавамо до старе конобе гдје обилазимо стари млин и даље наставаљамо са дегустацијом маслиновог уља уз пригодну закуску, казао је Мориц.

Фото: Илија Мориц, Olive farm на Луштици

Рекације посјетилаца су, како наводи, изузетно позитивне, те се многи од њих често и враћају посјетама ових маслињака, што је, како оцјењује, и најбољи показатељ успјешног рада.

– Интересовање је стабилно, и може се рећи чак и у порасту. Важно је константно унапређивати производ, и у томе смо у посљедњих 10ак година приично одмакли. Суштина је да се научи о маслиновом уљу, те да се кроз едукацију и посјету однесе лијепо сјећање о Боки Которској и Црној Гори, наводи Мориц.

Посјетиоци које смо затекли на газдинству, одушевљени су маслињацима и едукативним причама о маслиновом уљу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here