Манифестација Дан новског залеђа са Сајмом домаће трпезе и богатим програмима

Агенцијa за развој и заштиту Орјена – Парк природе Орјен, организује манифестацију Дан новског залеђа и 6. Сајам домаће трпезе, са пратећим програмима у недељу, 4. јуна на Каменом. 

У оквиру манифестације планирано је више пратећих програма за љубитеље еко хране, планинарења и дружења у јединственом амбијенту новског залеђа, као што су спелео тура у „Подземни свијет Орјена“ и 7. Пјешачка ноћна тура „Над Боком по мјесечини“, те Изложба фотографија Парка природе Орјен.

Како је за РТХН казала директорица Агенције за развој и заштиту Орјена Бојана Вуковић манифестација је планирана у сарадњи са Мјесном заједницом Камено-Жлијеби и Планинарским клубом Субра:

 – У склопу манифестације биће одржан Сајам домаће трпезе и традиционалних јела херцегновског залеђа, на којем ће произвођачи и газдинска подорјенских села бити у прилици да излажу своје домаће производе и сувенира. Пријавило се за сада око 11 излагача са Каменог, Мокрина, Врбања, Крушевица, Мојдежа и Пода, као и Невладина организација жена из Херцег Новог, најавила је Вуковић.    

У оквиру  Сајма домаће трпезе, који је планиран у недељу у 15. часова  у порти Цркве Св. Јована,  биће уприличен и културно – умјетнички програм, а наступиће КУД Слога из Ђеновића са својим фолклорним тачкама,такође, и женски пјевачки ансамбл Слога и клапа Лира. У склопу овог програма биће обезбијеђен и дјечији кутак са аниматором.

–  Предвиђена је посјета Великој пећини, тура под називом „Подземни свијет Орјена“ као и манифестација „Над Боком по мјесечини“, која се традиционално одржава и за коју смо прошле године на Сајму туризма у Новом Саду добили  награду. Тура „Над Боком по мјесечини“ подразумијева посјету Тајног брда и Гручалице, као и обилазак аустроугарског Поткопа, полуприродне пећине у Тајном брду.Туру организујемо са нашим партнером, Планинарским клубом Субра, информише Вуковић.

И још једна пратећа манифестација у оквиру Дана новског залеђа:

 – Такође, ће у порти Цркве Св. Јована гдје је и планиран главни догађај, бити организована и изложба Парка природе Орјен са фотографијама под називом „Подземни свијет Орјена“.

Ове године смо успјели да организујемо ову манифестацију са богатим програмом захваљујући  спонзорству Туристичке организације  Херцег Нови, гдје су средства обезбијеђена  учешћем на јавни позив за додјелу средстава за манифестације, објашњава Вуковић.

Неке од богатих понуда Сајма

Манифестација Дан новског залеђа  је планирана у недељу,  са почетком у 11 часова са спелео туром, односно, посјетом  Великој пећини. Након повратка учесника са туре, планирано је отварање Сајма домаће трпезе у 15 часова са културном умјетничким програмом. Отварање изложбе фотографија Парка природе „Подземни свијет Орјена“ најављено је у 17 часова, у црквеној кући у порти храма Св. Јована на Каменом.

Тура над Боком по мјесечини  почеће окупљањем у 20:45  испред кафића Каракас на Каменом.

 Организатор позива заинтересоване  учеснике да обрате пажњу о условима учешћа у програмима, који ће бити објављени на друштвеним мрежама или непосредно да се информишу у Агенцији за развој и заштиту Орјена.    

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here