„Мала фешта од наранче“ у центру града – забава, хуманост и дружење

НВУ Руке Херцег Нови приредило је у центру града девету „Малу фешту од наранче“ у склопу 55. Празника мимозе. Домаће производе и рукотворине представило је око 50 излагача, а организована је и донаторска слатка трпеза и забавни програм.

НВУ Руке прву Малу фешту од наранче организовало је у оквиру Празника мимозе  2015. године подсјетила је Милина Ковачевић.

-На фешти имамо велику понуду домаћих производа и рукотворина. Излагачи су из цијеле Црне Горе и Требиња, казала је Ковачевић.

Посебан дио феште је донаторска слатка трпеза, а у понуди је 30 торти као и осталих слаткиша од наранџе, казала је Ковачевић.

-Слаткише и торте донирали су ресторани, посластичарнице, хотели, хуманитарне организације и поједици. Помоћ нам пружају ученици угоститељске Средње мјешовите школе Иван Горан Ковачић. Донаторске акције подразумјева донацију делиција, али и новца за помоћ најугроженијима. У току су двије акције Коло српских сестара скупља помоћ у оквиру свог пројекта, а остали донатиори су се прикључили Фондацији Ива Бијелић за помоћ породици Вучетић, казала је Ковачевић.

Програм феште отвориле чланице Мажорет клуба Лили, а потом је услиједио наступ дјеце средње васпитне јединице „Наша радост“ Топла. Посјетиоце забаљвља група Трио маре. Током феште, према ријечима Ковачевић, промовишу пјесму „Граде Нови од наранче грано“ коју је по тексту Оливера Недовића компоновао и аранжирао Денијел Дени Дерања.

-За ту пјесму снимају се кадрови за спорт. Градска библиотека је припремила радионицу „Читам, пишем, стварам са наранџом разговарам“. Организујемо и жонглирање са наранџом, а посјетиоцима и дијелимо наранџу, казала је Ковачевић.

У част феште Градска библиотека и читаоница је данас редовне радионице Игром до књиге и Читам маштам стварам измјестила на Трг Николе Ђурковића.

-Одлучили смо да се придружимо НВУ Руке и направимо сарадњу као јавна установа и прикључимо Малој фешти од наранче. Наша порука данас је да онаранџастимо свијет, наш град и да се мало играмо. Програм смо назвали „Читам маштам стварам са наранџом разговарам“, казала је Јелена Ђоновић из Градске библиотеке и читаонице.

Списатељица Марина Станишић, када долази у Херцег Нови, редовно учествује у донаторској акцији, која је организована у оквиру феште.

-Донирала сам торту која је напраљена од много бадема, наранџиног сока, лимуновог сока, није оригинал Перашка јер сам хтјела да је прилагодим данашњој фешти. Врло радо, када сам овдје учествујем у фешти од наранче и овожавам ову манифестацију, казала је Станишић.

На фешти је производе представила Домаћа радиност „Драгана“ из Зеленике.

– У понуди су џемови и ликери од наранџе, сок од дивљег шипка, домаћа маслина. Сваке године учествујемо на фешту и задовољни смо.

Редован учесник Мале феште од наранче је и Ивана Петковић која израђује уникатан накит.

-За мене је ово најљепша фешта у Новом, јер је у знаку наранџе коју сви волимо, наше домаће воће. Накит правим од глине која се пече, сваки комад је уникатан. Увијек нам је лијепо на фешти, казала је Петковић.

Подршку Фешти од наранче пружили су Општина Херцег Нови и бројни спонзори.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here