Мађарски амбасадор у посјети Херцег Новом; наставак успјешне сарадње

Мађарски амбасадор Јожеф Неђеши боравио је данас у радној посјети Општини Херцег Нови. Са предсједником Стеваном Kатићем и његовим сарадницима разговарао је о наставку и проширењу успјешне сарадње у разним областима.

Амбасадор Неђеши је истакао добре везе између Мађарске и Црне Горе, посебно са Херцег Новим гдје успјешно послује „Hungest hotel“, најавио Дан мађарске културе и гастрономије 13. маја у нашем граду, као и могућност проширења сарадње.

Јожеф Неђеши, амбасадор Мађарске

-Ми имамо јако добре везе са Црном Гором не само у смислу политике, него и културе, образовања, економије и тако даље. У Црној Гори имамо много инвестиција, између осталог и у Херцег Новом у коме се налази „Hungest hotel Sun resort“. Ми обично учествујемо у различитим културним догађајима овдје, а ускоро ћемо организовати Дан мађарске културе и гастрономије. Овај догађај ће бити 13. маја, почеће у 11:00 сати, припремаћемо мађарски гулаш од јагњетине и телетине, а посјетиоци ће моћи да пробају мађарско вино, ракију и слично. Недавно су у Херцег Новом били привредници из Мађарске и том приликом смо разматрали могућности проширења сарадње, као и могућност да Херцег нови постане град пријатељ са неким мађарским градом. Пронаћи ћемо територију гдје можемо сарађивати, не само у вези културе, него политике, економије, инвестиција – то је циљ, поручио је Неђеши.

Подсјетивши на пословни форум који је крајем марта у Херцег Новом организовала мађарска агенција за промоцију извоза HEPA, предсједник Општине Стеван Kатић је поручио да се радује наставку успјешне сарадње.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

Истакавши да је „Hungest hotel“ у Херцег Новом један од ријетких примјера успјешне приватизације, предсједник Kатић је поручио да овога љета очекујемо рекордан број туриста из Мађарске.

-Ми смо заиста у претходном периоду успоставили добру и квалитетну сарадњу. Прије мјесец и по – два је испред Привредне коморе одржана презентација мађарских производа и произвођача који су тада боравили у Херцег Новом и ово је наставак сарадње, посебно ако узмемо у обзир да се Мађарска у претходном периоду већ представила и на Празнику мимозе. Ово је добар наставак те приче, с обзиром на то да ћемо поново имати Дане мађарске културе и гастрономије код нас у парку Боке, тако да ми је заиста  драго што је Херцег Нови град  гдје Мађари долазе са великом радошћу, јер се овдје осјећају као код своје куће.

-Разговарали смо, између осталог, о броју ноћења које су остварили мађарски туристи у Херцег Новом. Током 2022. године смо имали преко 30 000 ноћења из Мађарске, 2019. је била рекордна, када је било 42 000 гостију, а очекујемо да ћемо и током ове године поново достићи тај рекорд по броју долазака и остварених ноћења од стране мађарских туриста у Херцег Новом.

Свакако оно што је већ препознатљиво у претходном периоду је једна од успјешнијих приватизација хотела“ Топла“ и „Центар“, гdjе су инвестирали управо мађарски инвеститори. Разговарали смо и о неким будућим инвестицијама заинтересованих мађарских привредника који желе да улажу у наредном периоду у туризам Херцег Новог, казао је Kатић, подсјетивши да је зачетник црногорског и херцегновског туризма управо Мађар који је направио хотел „Плажа“ у Зеленици, сада већ давне 1903. године.

Састанку са мађарским амбасадором су присуствовали представници локалне управе и општинских предузећа и установа.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here