Локални ДФ најавио стварање новог политичког блока

Демократски фронт неће пристајати на уцјене и јасно ће изнијети став о тренутној политичкој ситуацији у Херцег Новом. Након празника одржаће састанак са коалиционим партнерима како би се дефинисало ко чини власт у Херцег Новом. На конференцији за новинаре, која је одржана након данашњег наставка 11. сједнице СО Херцег Нови, на којој су говорили функционери ДФ Иван Отовић и Божо Укропина, најављено је стварање блока за Херцег Нови када ће и саопштити ко ће чинити тај блок.  

Предсједник ОО НСД Херцег Нови Божо Укропина подсјетио је да је коалиција За будућност ХН и Боке на изборима у мају 2021. освојила седам мандата, али да су у међувремену остали без два мандата јер су колегинице, одборнице напустиле СНП, а затим и коалицију и прикључиле се Новској листи.

-Дешавало се и раније да неко пређе из једног табора у други и знамо како се то у нашем језику зове када неко на једној листи освоји мандате а пређе у другу. Законски је то могуће јер је власник мандата по имену, а да ли је то политички исправно и морално остаје да грађани сами просуде, казао је Укропина и истакао да су они из ДФ-а остали максимално коректни и када су договарали коалициону власт и када су били притиснути уза зид прије неколико мјесеци, притиском управо колега из Новске листе и двије бивше одборнице које су чиниле коалицију За будућност ХН и Боке.

-Ја знам много симпатизера НЛ који на државном нивоу гласају ДФ и одвајам њих од руководства НЛ. Видјели сте и данас у СО понашање које није примјерено духу демократије. Ако је неко био толерантан и у протеклом мандату то је био ДФ. И писане и усмене договоре смо испоштовали максимално. Подсјетићу да нам је на пола прошлог мандата одузета једина политичка функција, мјесто предсједника СО. Ми смо и тада чували и били гарант власт. Нека грађани просуде да ли то раде и они који говоре да су гарант власти тако што често напуштају сједнице Скупштине и не поштују договор са коалиционих састанака, казао је Укропина

Он је додао да је Демократска ЦГ њихов партнер.

-Имамо сјајну сарадњу са колегама из Уре, Праве и групације Нови побјеђује, пружили смо руку и Новској листи а питање је за њих зашто неће да сарађују и зашто у нама виде непријатеља. Јако ме иритира када пребројавају ко је Новљанин а ко не, узимају за себе ексклузивно право да буду Новљани. За мене је Новљанин свако ко живи у овом граду и ко мисли добро овом граду, закључио је Укропина.

Истакао је проблеме који су били евидентни на сједнице СО.

-Када вам нешто не одговора излазите из договора и гледате свој лични интерес. Ако је ико запошљавао по партијској линији у протеклом мандату то је Новска листа. Што се ревизија тиче, оне иду. Кренила је у ТО иде у Херцег Фесту и чекамо шта ће оне показати, рекао је Укропина.

Осврнуо се и на девет мандата НЛ и рекао да је питање како су дошли до њих, изборима или на неки други начин. Чланови НЛ су од првог дана у одборима директора и у Паркинг сервису, Комунално стамбеном и у ИО ТО и у Музеју и галерији.

-Али када вам нешто не одговара бјежите из једне приче у другу, рекао је предсјендик ОО НСД

Казао је да већину фактички чини 27 одборника, али се запитао да ли је то стварно тако.

Најавио је састанке са колегама након празника да се види ко чини власт у Херцег Новом и рекао је да неће толерисати понашање појединих према предсједнику Скупштине.

Носилац листе За будућност ХН и Боке Иван Отовић поновио је да су по завршетку локалних избора били спремни да разговарају са свима који су и прије чинили власт на локалном нивоу.

-Били смо свјесни броја мандата које смо освојили. Наша листа освојила је седам мандата. Пет мандата је припало ДФ док су два била СНП.  То су мандати освојени на изборима и наши суграђани који су изашли на те изборе дали су глас нашој изборној листи. Самим тим ми смо добили седам, а не пет како можемо да чујемо у последње вријеме, казао је Отовић.

Како је рекао нису задовољни многим стварима у локалној самоуправи, али и да покушавају  конструктивно да приступе рјешавању проблема.

-Нисмо постављали услове ни ултиматуме. Али и код нас постоје црвене линије. Не можемо прихватити да се не уважавамо, јер ДФ, а то су показали и последњи локални избори у другим црногорским градовима, тренутно је водећа политичка снага у ЦГ. Ми не очекујемо да нас глорификују нити да узбог тога имамо неки повлашћени третман. Желимо да будемо пуноправан учесник у локалној власти. Ако ми можемо наше коалиционе и наше и политичке партнере да уважавамо и поштујемо њихове изборе, то очекујемо и од њих. Прошло је вријеме када су се неки могли поткусуривати са ДФ. Ми јасно износимо наше ставове, ми се не упуштамо у неке игре иза скривених кулиса. Ту смо за добробит овога града. То није демагогија, рекао је Отовић и додао да он као предсједник Скупштине се труди  да уважи захтјеве свих одборника па и опозиције.

– Нажалост, видим да ни то није довољно, да неки желе да од Скупштине општине ХН направе позорницу за политичка надметања. Кад кажем политичка надметања,  мислим за коришћење најприземнијих популистичких приступа вођењу политике. Мислим да сви који живимо овдје смо Новљани и желимо да радимо за добробит нашег града. Пред нама је изазовно вријеме, Институт Игало грца у проблемима, економска криза влада и морамо се посветити таквим стварима како да унаприједимо инфраструктуру и положај свих који живе у нашем граду. Овакве ствари којима данас свједочимо  не иду у прилог томе. Ми се губимо у сталној причи о кадровским постављењима. Ми као ДФ не желимо да будемо таоци таквих игара, закључио је Отовић и истакао да  ДФ неће пристајати на уцјене те да ће  заузети јасан став по сваком питању у интересу грађана.  

На новинарско питање о најављеном састанку коалиције након празника, Божо Укропина је подсјетио да су они потписници коалиционог споразума са колегама из Демократа, Праве Црне Горе, коалиције Црно на бијело и грађанског покрета Нови побјеђује, који је био саставни дио колалиције Правац Херцег Нови.

-Након тога смо потписали коалициони споразум са Новском листом, то је све оно што је иза нас. Морамо да знамо да ли су ти односи као што би требали да буду у једној коалкицији, да буду синхронизовани, коректни, да се уважавамо, или то није тако. Уколико то није тако, ако неко стално иде са својим захтјевима, онда у нама немају партнера. Колега Отовић је већ раније у једном сучељавању политичких партија на локалној телевизији рекао да ћете послије празника бити упознати са стварањем блока за Херцег Нови, и знаћете ко чини тај блок. То ће бити нешто ново на политичкој сцени. Ми смо чекали, ми смо помагали и указивали на ставку која је неусклађена, да не дође до проблема, када борд директора по закону и по статуту, бира директора јавног предузећа. Никада се није десило да иједан избор у Херцег Новом буде подигнут на један ниво, као овај сада. Врло интересантно, али такође и тужно, уз сво уважавање и бивше директорице и новог директора, закључио је Укропина.

На питање новинара РТХН гдје је настао проблем на релацији Новска листа – Демократски фронт, и о каквим је уцјененама ријеч, Укропина је одговорио да се тај проблем јавио у прошлом мандату.

-Ми смо имали четири мандата и били други по снази, али ако погледате учешће Демократског фронта у прошлом сазиву, видјећете да смо били маргинализовани. На пола мандата остали смо без једине политичке функције коју смо добили тада, путем уцјена, да будем прецизан. А, сада, конкретно у задњих пола године, због дешавања – напуштања двије колегинице СНП-а, лако је провјерљиво све што вам кажем, и одговарам за сваку ријеч, постојала је тежња да се Демократски фронт избаци из власти и да дође до смјене предсједника СО Отовића. То је камен на којем су се поклизали. Ми смо били принципијелни. Можете питати све колеге које су учествовале у коалиционој власти да ли смо поставили било који услов, било коме, за било шта. Били смо коректни, и ми смо то и данас; наша рука је пружена, али на партнерским основама, на коректним основама, казао је Укропина, поручивши да се политика води тамо гдје јој је мјесто, а не у кафанама.

То су препознале колеге из Уре, Праве ЦГ, Нови побјеђује, и из Демократа, иако Демократе и Новска листа имају споразум, казао је Укропина,

-То је легитимно, али потписници споразума данас гласају супротно, и то није први пут, а споразум је потписан прије пар мјесеци. Не видим ту неку посебну синхронизованост нити усаглашеност. Врло је интересантно да се овдје неко представља као локална партија, а јако жели да буде у парламенту Црне Горе. Тако да спочитавање некоме овдје да има централу у Подгорици не стоји. Демократски фронт, све три чланице почев од Нове српске демократије, имају потпуну аутономију у своме раду. Као што смо најавили, ми идемо у правцу потпуног мијењања имиџа партије. Спремни смо за сарадњу са свима који желе добро Херцег Новом. Ми никога нисмо уцјењивали, нити уцјењујемо, а нећемо ни пристати на уцјене нити било шта што је „испод жита“, поручио је Укропина.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here