Љубав према музици преточена у пројекат „Карневал животиња“

Ученици основних школа „Дашо Павичић“ и „Милан Вуковић“, али и остали малишани Херцег Новог, имали су прилику да данас уче и уживају у мултимедијалном програму „Карневал животиња“.

Како је саопштено из локалне управе, ријеч је о пројекту едукативног сектора Музичког центра Црне Горе, а наступ у Дворани Парк омогућио је Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови.

Циљ и овог, као и свих осталих едукативних програма, је пробудити код младих људи интересовање за лијепим умјетностима, знатижељу у постизању нових знања и спознају вриједности образовања. „Карневал Животиња“ омогућио им је увод у поље умјетничке музике и оркестарских инструмената.

Дјеца су имала прилику да чују појединости из биографије француског композитора и диригента Камиј Сен-Санса, аутора „Карневала животиња“, од податка да је већ са три године представљао „чудо од дјетета“ до тога како је дјело настало.

– Једног дана док се одмарао у малом аустријском граду, пала му је на памет сјајна идеја. Слушајући звуке карневала са улице, одлучио је да и он напише карневал, али не обични већ Карневал животиња. У овој чудесној музичкој причи, различитим инструментима и звуцима приказао је пуно припадника животињског царства – поносног лава, кокошке свађалице, пијетла мангупа, слона сањара, заљубљене магарце… Љут на људе јер су му погрешно изговарали име, узео је фрулу и почео да слави сасвим другачија бића – поручили су глумци са сцене.

Малишанима је представљено 11 инструмената, а кроз 14 кратких ставова упознали су портрете различитих животиња.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here