Липци: Дани славе и сјећања

Код спомен обиљежја у Липцима данас обиљежена 81. годишњица стријељање девет родољуба из Боке, које је у фебруару 1943. године италијански специјални војни суд у Котору осудио на смрт.

То су углавном били борци Орјенског и Приморског батаљона, а суђење је, поред одмазде и застрашивања народа, имало за циљ да Италију прикаже великодушном у својој новој провинцији која се звала Provincia di Cattaro. Тако су од 57 осуђених на смрт, након уложене молбе одбране, 11. фебруара у мјесту Липци између Рисна и Мориња, стријељани: Душан и Лазар Самарџић, Обрад и Паско Дабовић, браћа Вуко и Саво Бећир, Марко Попивода, Симо Сијерковић и Никола Шабановић, док је осталима казна замјењена доживотном робијом и они су из которског затвора пребачени у италијанске логоре.

Послије полагања вијенаца и цвијећа, на комеморативном скупу који су организовале организације ОБНОР-а 1941-1945 Херцег Новог и Котора, предсједник которске борачке организације Петар Уљаревић је са пијететом говорио о храбрости бораца и истакнутих личности које је изњедрила Бока.

-Они су дали животе за слободу настављајући традицију својих предака. Шта је ове родољубе вукло да дају своје животе? Да ли је то традиција предака или крв бокељских помораца? – упитао се Уљаревић, и поручио да ће имена ових храбрих бокељских бораца и родољуба остати вјечно записана у историји Боке Которске и Црне Горе.

-Ови дани славе и сјећања нас обавезују да се, као и раних година, и овог 11. фебруара подсјетимо на пакао који су тада фашистичке хорде намјениле Боки и цијелој земљи. Ношени братским осјећањем и војничком обавезом, они су пружили отпор окупатору, и због своје храбрости изгубили животе, казао је Уљаревић, поручивши да настављају да чувају традицију НОР-а одавањем почасти стријељеним јунацима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here