Линија живота и судбина Благоја Јововића

 Књига „Благоје  Јововић, српски херој у јазбини –Први дио„ ауторке Марије де лос Ангелес  Јововић  представљена је синоћ у  Културном духовном Центру „Кирило  и Методије“ у Кутима.  Јововић је  остао  познат као човјек који је са још двојицом сарадника  у Аргентини 1957. године извршио атентат  на усташког поглавника Анту Павелића који је од последица тог рањавања преминуо  двије године касније.

О књизи су осим аутора говорили професор др Жарко Лековић, пјесник Славко Перошевић а вече је водио протојереј Драго Пешикан.

Лековић је казао да ћерка Благоја Јововића у књизи доноси драгоцјене чињенице те да би ова публикација требало да буде  уврштена у  обавезну литературу на катедрама за савремену историју.

-О Благоју Јововићу  се данас доста зна. Нажалост и у његовом   случају се манипулише истином  из незнања или са намјером  да се Благоје дискредитује, па чак и да се порекне  о ауторству напада на Павелића. Неки тврде да је био терориста или  да је био у  служби Удбе.   На тај начин  се жели скренути пажња са нефикасности  Титове владе и тајне полиције да ухвате  Анта Павелића, казао је Лековић и додао да ауторка у овој књизи разоткрива нека кључна питања као што су : Ко је био Благоје Јововић? Ко га је подржавао и  пратио у потрази за истином и правдом? Какав је био његов живот у Аргентини након  напада на Павелића и зашто је постојао толики пакт тишине о овом догађају?

-Благоје Јововић је планирао, организовао и  извршио напад на Анта Павелића, вођу НДХ који је осмислио Јасеновац, гдје су убијани људи, жене, дјеца, немоћни и старци на најзвјерскији начин, који  може да се замисли.  Благоје се у децембру 1998. у манастиру Острог,  исповједио митрополиту Амфилохију, који је у разговору са њим  скинуо тежину дијела историје са Благојевих  леђа, подстакавши  га  да открије  тајну коју је  толико деценија строго чувао,  казао је Лековић. 

Он даље наводи да се у књизи говори и о  животу ратних злочинаца које је примила Католичка црква, пруживши   им нови идентитет помоћу пасоша Црвеног крста.

-Поред Павелића у том поднебљу крили су се под заштитом генерала Перона и такви злочинци какви су  Макс Лубурић  Динко и Нада Шакић. Обавјештајне  службе су знале гдје се налазе ратни злочинци  али мало је учињено или ништа да се они испоруче руци правде

Благоје Јововић који је био противник комуниста и Титовог режима и са групом својих истомишљеника кренуо је у потрагу за злочинцем Павелићем  којег је лоцирао  и 10. априла на дан формирања Павелићеве творевине НДХ извршио атентат о којем се практично ћутало до 1998.  године и Јововићевог доласка у Црну Гору и родне Бјелопавлиће.

-Књига Благојеве кћерке, казао је даље др   Жарко Лековић, говори  о улози  Аргентине  и њеног предсједника  Карлоса Менема у распаду Југославије  деведесетих година прошлог вијека. У једном поглављу говори се и о Благоју Јововићу као човјеку вјере и добротвору  Српске православне  цркве  у Буенос  Ајресу. 

-У овом наслову представљен је Благоје Јововић као љубитеј историје,  српске књижевности, филозофије и међународне политике, поезије  и сам аутор  више записа, својих ставова и виђења догађаја у којима је учествовао,  књига врви од чињеница и  корисно је прочитати,  закључио је др  Жарко Лековић.

Ауторка Марија Јововић казала је да  књига о њеном оцу  није прва коју је написала.

-Ја пишем истину да би  људи знали  ко је био и  како је живио Благоје Јововић. Лаж је да је мој отац био терориста и убица.  Желим да  људи знају ко је био и  како је живио. Ова књига се узда у истину као начин за реконструцију историје и у њој даје одговор на кључна питања ко је био мој отац? Ко га је подржавао и пратио у потрази за истином и  правдом? Какав је био његов живот у Аргентини након напада на Павелића? Зашто је постојао пакт тишине у групи четника који су извршили напад? Да ли има икакве односе са Удбом?, казала је Јововић и додала да је сврха ове биографије “да открије како је Благоје Јововић провео живот педесетих година након емигрирације  у Аргентину и у годинама прије и после напада на највећег убицу Срба Анта Павелића”.

-Такође циљ ове књиге је да овај случај лоцира у свјетски  контекст хладног рата у којем су многе државе  живјеле од лажи и сплетки, у тајним савезима заташкавања и саучесништва. Жеља ми је да приближим читаоцима црте његовог карактера његову храброст и  херојство. На том путу  морала сам да  прочитам различите изворе и  документе до којих сам дошла у истраживањима која су трајала дуге три године, казала је Јововић и истакла да у књизи описује случајеве многих ратних злочинаца којима никада није суђено за злочине које су починили и који су доживјели дубоку старост али и аспекте који су њеног оца навеле да изврши атентат. 

-Благоје Јововић је имао живот пун жртава, туге, многих битака, губитака  и отимања од стране  непријатеља али и живот пун планова, јунаштва, иницијатива, радости и  љубави. Била сам свједок  многих кључних тренутака у Благојевом животу посебно у том дуго очекиваном повратку у своју отаџину и у родни дом. То путовање, а да нико од нас није  био свјестан,  открило је цијелу истину о коначној судбини једног од највећих, најокрутнијих и најкрволочних убица у историји „месару Балкана”, Анту Павелића. То је тема ове књиге  која је вечерас представљена у овој средини која ме је лијепо примила на овом дружењу и промоцији–закључила је Марија Јововић.

Домаћин вечери, свештеник Драго Пешикан,  казао је да је 2019. године  Благоје Јововић  добио улицу у Земуну и заједно са Гаврилом Принципом парк у  Јагодини те да се нада  да ће добити слично обиљежље у Црној Гори  и у Херцег Новом.

На синоћњој промоцији у Кутима били су присутни конзул Републике Србије Мићо Роговић, предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић и потпредсједник Општине Мирко Мустур. 

У програму је учествовала женска вокална група „Лира“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here