Квалитетно образовање за све: Школе као покретачка снага демократије

Регионална конференција под називом „Школе као покретачка снага демократије“, организована у склопу заједничког пројекта Европске уније и Савјета Европе „Квалитетно образовање за све“, отворена је данас у хотелу Лазуре у Мељинама.

Дводневну конференцију отворила је министарка просвјете, науке и иновација Црне Горе Анђела Јакшић Стојановић, која је поручила да образовање представља основ сваког друштва, а школе играју кључну улогу у обликовању будућих генерација, па тиме представљају стуб демократије.

 

Анђела Јакшић Стојановић, министарка просвјете, науке и иновацијa

– Наша визија образовања није само стицање знања, већ и оснаживање младих да буду критички мислиоци, отворени за различите перспективе и способни да доносе одлуке, које ће имати позитивне ефекте по друштво у цјелини. Зато образовање представља процес, који служи да младе научимо вриједностима попут толеранције, поштовања и уважавања различитости, активног учешћа у заједници, одговорности, емпатији, етици, јер једино тако можемо формирати људе, који ће сутра постати носиоци промјена у нашем друштву – навела је она.

Министарка Јакшић Стојановић истакла је важност креирања здравог окружења за просвјетне раднике и ученике‚ што укључује безбједност у школском дворишту и школама, подршку ученицима са посебним образовним потребама, превенцију вршњачког насиља и прућање подршке ученицима, који се суочавају са различитим проблемима.

– Кроз осигурање здравог окружења, школе стварају основу за успјешно учење и развој сваког појединца. Узимајући у обзир ове важне принципе, свјесна значаја ове конференције, не само за Црну Гору, већ и за земље региона, позивам све актере у образовању, доносиоце одлука, директоре школа, просвјетне раднике, наставнике, родитеље, локалне заједнице, НВО, да заједнички у наредном периоду интензивно радимо на стварању амбијента у школама, на начин да оне постану истински бастиони демократије, етике и знања – поручила је Јакшић Стојановић.

Шефица Програмске канцеларије Савјета Европе у Подгорици, Лејла Дервишагић нагласила је сарадњу између организација Европске уније и заједнички рад учесника конференције, како би био осигуран ефективан, једнак и инклузиван приступ квалитетном образовању за све.

Лејла Дервишагић, шефица Програмске канцеларије Савјета Европе у Подгорици

– Образовање игра кључну улогу у његовању вриједности демократије, као и у превенцији кршења људских права. Улога образовних установа није само да припреме младе за посао и академски успјех, већ и за живот у којем активно доприносе одбрани и промоцији људских права, демократије и владавине права, да дјелују као активни грађани и ефективно учествују у култури демократије и да мирно живе заједно са другима у културно разноликом друштвима – казала је она.

Како је казала шефица Одјељења у Дивизији за формално и неформално образовање, Одсјека за образовање Савјета Европе, Весна Атанасова, ова конференција организована је након дуге сарадње и деветогодишњег рада на трећој фази пројекта побољшања квалитета образовања.

Атанасова је подсјетила на активности и резултате у оквиру пројекта који је кроз три фазе спровођен у минулих девет година и похвалила напоре Црне Горе да искоријени корупцију унутар просвјете и оснивање Националног етичког комитета.

Весна Атанасова, шефица Одјељења у Дивизији за формално и нефомално образовање, Одсјека за образовање Савјета Европе

– Свакога дана суочавамо се са новим изазовима. Нажалост, у протеклој години Европа се суочава са назадовањем у демократији, имамо рат на европском континенту, радикализацију и повећање говора мржње. Поред тога, имамо вјештачку интелигенцију и све те могућности, али нове пријетње, повећање насиља и броја насилника у школама. Суочавамо се са новим трендовима и изазовима, због којих морамо наставити да се боримо заједно и нађемо рјешења за нове пријетње – нагласила је она.

Имплементација Референтног оквира Савјета Европе за компетенције за демократску културу у државама чланицама Савјета Европе, укључивање локалних судионика у школско планирање и мониторинг, односно улога отворених података, затим промовисање етике у наставничкој професији: важност кодекса понашања неке су од тема о којима се расправља на дводневној конференцији.

Пројекат „Квалитетно образовање за све“ дио је заједничког програма Европске уније и Савјета Европе „Horizontal Facility за Западни Балкан и Турску“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here