Култура сјећања: Обиљежен Дан борца

Представници Организације бораца Народноослободилачког рата 1941-1945, локалне управе и грађани, полагањем цвијећа на споменик страдалим родољубима, обиљежили су у Суторини 4. јул – Дан борца.

На традиционалној централној прослави Дан борца код спомен обиљежја у Суторини, представници ОБНОР-а Херцег Нови и локалне управе, као и мјештани након полагања вијенаца и минута ћутања, евоцирали су сјећања на страдале у Другом свјетском рату.

Предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Иван Отовић истакао је важност окупљања у што већем броју на оваквим скуповима, којима се пошта одаје истинским херојима наше историје.

– Важно је чувати културу сјећања, да будуће генерације знају да своју садашњост дугују прошлости, односно свим оним прецима, који су положили живот за слободу Суторине, Игала, Херцег Новог и наше отаџбине. Никада нисмо хтјели да робујемо страним завојевачима. Платили смо велику цијену. Да нисмо били такви какви смо били, данас би нас било много више. Али, очували смо свој идентитет, вјеру и нацију – поручио је он.

Потпредсједник СОБНОР-а Црне Горе Љубенко Боровић подсјетио је на велику улогу бораца из бокељских општина и похвалио активности херцегновске организације бораца народноослободилачког рада .

– Окупили смо се на овом подручју овдје, јер је цијела Бока Которска дала велики допринос у Народоослободилачкој борби од 1041. До 1945. Године. Зато се сјетимо Орјенског батаљона и Прве бокешке бригаде, која је кренула одавде из наших крајева и учествовала у ослобађању 17 црногорских општина – казао је он.

Осим представника борачких организација и локалне самоуправе, цвијеће је положили директорица херцегновског Водовода Оливера Доклестић, а скупу је присуствовао и конзул Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић. Дан борца је полагањем вијенаца традиционално обиљежен и у Бијелој.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here