КРИВОКАПИЋ: ХЕРЦЕГ НОВИ – ПРИМЈЕР СЛОБОДАРСКЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Предсједник Владе Црне Горе, проф. др Здравко Кривокапић честитао је предсједнику Општине Стевану Катићу, предсједнику Скупштине Општине Ивану Отовићу, одборницима и грађанима општине 28. октобар – Дан Општине Херцег Нови.

– Херцег Нови је кроз локални парламентаризам постао примјер слободарске Црне Горе, али и јединства у добрим намјерама и дјеловању. То је општина која је на сопственој привреди и инфраструктури, свакодневном животу грађана, снажно осјетила недомаћински однос ранијих државних администрација. Тога више неће бити. Ова Влада ће кроз стратешке, одрживе и здраве, „зелене“ пројекте помоћи да туристички, привредни и културни потенцијали Херцег Новог буду остварени и претворени у нову вриједност.

Охрабрује чињеница да је исти потенцијал препознала и Европска унија, те да је шефица Делегације ЕУ у Црној Гори, Нјена екселенција Оана Кристина Попа, недавно у Херцег Новом, нагласила да сте општина која спроводи шеснаест прекограничних пројеката које финансира ЕУ, а чија вриједност превазилази цифру од седамнаест милиона еура. Влада ће вам, и у овом дијелу, помагати и снажити европске пројекте општине.

Херцег Нови је раскршће и стјециште култура и космополитизма. Ваша локална заједница чува насљеђе утемељено на складном споју различитости, од времена Стефана Твртка Котроманића до наших дана. Ваше су и Јака кула и Крвава кула, Стари сат који пазећи прошлост, рачуна оно што долази, манастир Савина, Јосиф Троповић, свети Леополд Мандић и Джемалат на Топлој, Иво Андрић, Милош Црњански, Михаило Лалић, Бранко Ћопић, Данило Киш, Зуко Джумхур, Костић, Раичковић, Булатовић, Лубарда, Милуновић, Томановић, Пријић, Дадо Ђурић, Тошковић, Рамујкић, Живко Николић, све до Воја Станића и Луке Берберовића. Шеталиштем Пет Даница ходали су млади Нјегош, Марко Миљанов и Симо Матавуљ. Немогуће је набројати сва имена оних који су били и који су везани за Херцег Нови, а оставили вјечни и неизбрисив лични печат на свјетској умјетничкој сцени. Ријетко је која општина у Црној Гори за себе везала толико великих имена као што је Херцег Нови. Још једном честитам празник граду, који је истинска ризница различитих историјских епоха које су биле, али и најава, вјерујем, још свјетлијих времена која долазе  – наводи се у честитки премијера Кривокапића.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here