КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ БИВШЕГ ПРЕДСЈЕДНИКА ОПШТИНЕ ТИВАТ

Општина Тиват поднијеће кривичну пријаву против бившег предсједника општине Синише Кусовца због ненамјенског трошења средстава, а које се тичу изградње саобраћајнице МР2 на Луштици, чиме је знатно оштетио градску касу, речено је на данашњој прес конференцији локалне управе.

Предсједник општине Жељко Комненовић подсјетио је да су доласком на власт затекли празну касу и милионске дугове као и недостатак средстава за финансирање изградње саобраћајнице МР2. Комненовић је подсјетио да је Луштица беј преко Владе Црне Горе пребацила око 903.000,00 еура Општини Тиват за изградњу ове саобраћајнице.

-По Закону о финансирању локалне управе, Општина је била обавезна да средства чува на посебном рачуну и да их може употријебити искључиво за поменути пројекат, што се није десило, казао је Комненовић.

Како тврди, ово је доказ да је бивши режим у Тивту користио градску касу за јачање своје партијске инфраструктуре, те да су народне паре коришћене за јачање позиција Демократске партије социјалиста, што је довело до лошег стања комплетне градске инфраструктуре.

-Ово је тек почетак приче. Наша намјера је да до краја оголимо поступање ДПС режима и њихово руковођење општином у протеклом периоду. Једна од тих ствари ће бити и преиспитивање стамбених кредита и начина на који су дијељени, додао је Комненовић.

Адвокат Предраг Савић, који заступа Општину у овом случају, појаснио је да ће кривична пријава против Синише Кусовца бити поднијета пред надлежним судом у Котору за кривично дјело несавјесног рада у служби, из члана 417 став 2, а у вези става 1. За ово кривично дјело запријећена је казна затвора од 6 мјесеци до 5 година.

-Ријеч је о кршењу Закона о финансирању локалне управе. Ни једно тужилаштво не може да зажмури на извршење овог кривичног дјела. Уколико тужилаштво не буде спровело детаљну финансијску истрагу пословања бивше власти, ми ћемо спровести самосталну истрагу ангажујући квалификоване форензичаре економске струке, како би помогли у разоткривању начина на који је новац трошен, рекао је Савић.

Он је изразио сумњу да је претходна власт новац трошила на фиктивне уговоре, као и да је било прања новца, што ће такође бити предмет истраге.

-Отвара се и питање поступања Министарства финансија које није реаговало на овакво трошење средстава тадашње власти, што може значити и да су имали прећутну сагласност тадашњег Министарства, закључио је Савић.

На конференцији су подсјетили да је до сада против бивше власти покренуто седам истражних поступака и поручили да се на томе неће стати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here