Крачковић: Већина новинара прима зараде које су испод државног просјека

Фото: Медиа Биро

У сусрет 23. јануару – Дану новинара Црне Горе, Синдикат медија Црне Горе организовао је Форум за новинаре под називом “Гдје је новинарство данас”. Форум је окупио представнике великог броја црногорских медија који су имали прилику да дискутују о актуелним проблемима са којима се суочавају.

Предсједник Синдиката медија Црне Горе, Радомир Крачковић казао је да је ниска просјечна плата у односу на државни ниво  и даље највећи проблем новинара и медијских радника у Црној Гори.

-Срећом прошле године смо имали ситуацију да је материјални положај значајног броја новинара и медијских радника у Црној Гори поправљен захваљујући борби запослених и Синдиката. Ипак, материјални положај поготово запослених у мањим приватним медијима и локалним јавним емитерима, остаје као разлог за забринутост, а ми рјешење тога и других проблема видимо у усвајању новог гранског колективног уговора. Ипак, ту договора са послодавцима и даље нема, те ћемо ми ове године по још један, посљедњи пут покушати да дођемо до њега, казао је Крачковић.

Синдикат медија је током прошле године регистровао 16 случајева напада на новинаре и медије. Срећом није било физичких напада, али наводе да расте број онлајн пријетњи.

-Полиција и тужилаштво су ријешили дио случајева, али забрињава њихово нереаговање у одређеним случајевима иако се пријетње појединим медијима и новинарима константно понављају. Велики изазов остаје и рјешавање старих и најтежих случајева напада на новинаре, додао је Крачковић.

Министарка културе и медија др Тамара Вујовић, обећала је да ће нова Влада и ресорно министарство бити посвећени  рјешавању проблема.

-Посвећени смо побољшању у области медија и покушавамо да креирамо што бољу атмосферу за рад, о чему свједочи и усвајање Медијске стратегије 2023 – 2027 године која нам може служити као један свеобухватни путоказ како да креирамо тај повољни амбијент и како да се остваре пуна права на слободу медија, слободу изражавања и да се задржи и обогати медијски сектор и да се развија медијски плурализам. Ми као 44. Влада смо представили сет медијских закона као приоритет свих приоритета, ми обећавамо да ћемо тај процес довести до краја у другом кварталу ове године, саопштила је Вујовић.

Министарка је нагласила да ће Фонд за медијски плурализам бити од 0,2 посто од текућег буџета.

-Вјерујемо да ће ово повећање допринијети да се стварају теме од јавног значаја. То ће оснажити медије да постану одговорнији послодавци и помоћи ће им да опстану. Сигурност новинара је, такође, кључна. Оптерећују нас неријешени случајеви из прошлости. Увијек ћу оштро осудити сваки чин насиља и застрашивања новинара…, казала је Вујовић.

Као представник међународне заједнице на форуму је говорио шеф одјељења за медије, образовање и културу Амбасаде САД у Црној Гори, Стивен Драјкорн.

-Важно је поштовати владавину права, али брине ме тренд мржње и пријетњи којима су изложени новинари. Узнемирујући су и мизогини напади којима су изложене новинарке. Императив је да се медији одупру политичким притисцима и афилијацијама. Они не требају служити као пропагандно или средство сукоба.., казао је Драјкорн.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here