Корњача Глорија након опоравка враћена у море

Институт за биологију мора организовао је акцију пуштања морске главате корњаче која је била на опоравку у дијелу акваријума Бока од краја октобра 2023. Корњача Глорија, која је имала повреду на глави нађена је на  Плавим хоризонтима, гдје је данас враћена у море.

Корњача Глорија, на повратак у своје природно окружење, морско плаветнило, чекала је седам мјесеци. Након што је прошле године Милица Катић пронашла повријеђену на плажи Плави хоризонти, преузео је Институт за биологију мора гдје се успјешно опоравила и сада је спремна за повратак у море, каже Бранка Пестовић, пр Института за биологију.

-Било је врло емотивно, нарочито првих дана када је дошла, свако јутро смо чекали информацију из акваријума да ли је добро, да ли је жива и шта даље. Данас јесте био емотиван дан али мислим да је атмосфера била јако лијепа. Ту су била дјеца из вртића и основне школе из Тивта која су и уприличила свечани програм. Мислим да ће ова акција њима сигурно бити за памћење. То је знак да треба бринути о животној средини и свим живим организмима, нарочито морским организмима и треба увјек имати на памети да смо у мору ми гости, а да су они домаћини и на тај начин се и понашати.

Главата морска коррњача, која најчешће живи у сјеверном дијелу Јадрана, имала је убодну рану на глави и ваздушни џеп због којег је била онемогућена да зарони.

-Корњача је дошла прије свега са повредом и то са убодном раном на глави. Имала је и ваздушни чеп који је онемогућавао да зарони. Она је вероватно јако дуго била на површини све док је имала снаге, док није потпуно исцврпљена и док је нису морске струје избациле на обалу. Имали смо среће да је она после неколико дана почела самостално да се храни, што је нама била охрабрујућа чињеница. Врло често узроци повреда морских корњача могу да буду рибарски алати, парангали и неријетко такве повреде захтијевају операцију, каже Пестовић.

Ово је био први слуцај рехабилитације корњаче, која је по процјени оклопа стара око 12 година. У њеној рехабилитацији учестовао је велики тим стручњака.

-Углавном су колеге које су ангажоване у акваријуму биле укључене, у нјен опоравак али су заиста све колеге из Института за биологију мора биле ту за сваки вид подршке и помоћи када нам је то требало, поред редовних савјета и помоћи Марка Петричевића, ветеринара из Котора и савјета на даљину од стручњака из Акваријума Пула и Акваријума Пиран, наводи Пестовић

Рехабилитацијом корњаче и пуштањем у морске дубине још једном показана важност бриге и очувања угрожених врста.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here