Конзул Румуније посјетио Општину Херцег Нови

Конзул Румуније Раду Горинциои посјетио је Општину Херцег Нови и са потпредсједником Мирком Мустуром и сарадницима разговарао о братимљењу Херцег Новог и града Арада, као и о Смарт сити (Smart city) рјешењима која нуде румунске компанијe.

Потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур са сарадницима уприличио је пријем за конзула Румуније у Црној Гори, са којим је између осталог разговарао и о братимљењу градова.

-Прва тема је управо била повезивање Херцег Новог и румунског Арада, једног од успјешних градова који има развијену локалну управу, која је у великом дијелу базирана на новим технологијама. Повезница са Арадом је Кирил Цвјетковић, који је пред крај живота живио у Румунији, а знамо колико је зналајна личност за наш град.  Имали смо и презентацију њиховог приватног ИТ сектора, који је веома развијен у Европској унији и који покрива и Смарт сити област, казао је Мустур.

Састанак руководства Општине Херцег Нови са конзулом Румуније и представницима привреде иницирао је некадашњи Секретар за туризам, економски развој и инвестиције Општине, а садашњи државни секретар у Министарству туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера, Ненад Витомировић.

-Државни секретар Витомировић нас је и повезао са румунском амбасадом, односно њиховом привредом, јер развијањем Смарт сити технологије можемо постићи много тога у нашем граду, истакао је Мустур.

Након састанка уприличена је презентација понуде компаније Урбио, која је према ријечима конзула омогућила водећа смарт цитy рјешења за румунске Општине.

-Јако нам је драго што смо овако лијепо и отворено дочекани од представника локалне самоуправе у Херцег Новом, који су вољни и спремни да промовишу и примјењују смарт сити рјешења у овој лијепој општини. Надамо се да ће примјена ових рјешења доприњети развоју саобраћаја, јавне расвјете, а самим тим од свјетских технологија корист ће имати град и грађани. Такође, биће побољшан стандард живота грађана, а граду омогућити уштеде на многим пољима, казао је Горинциои.

Смарт сити програми нуде нове могућности развоја градова, закључио је конзул Румуније и изразио задовољство посјетом херцегновској Општини.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here