КОНФЕРЕНЦИЈА ВИШЕГРАД ВЕТ ПЛУС ГРУПЕ: ПОВЕЗИВАЊЕ ЗЕМАЉА ЦЕНТРАЛНЕ ЕВРОПЕ И ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

У хотелу Палмон Беј у Игалу у току је тродневна конференција Вишеград Вет Плус групе а данас је одржана церемонија отварања. Делегатима из више од 15 земаља Европе обратили су се амбасадор Мађарске у Црној Гори Јожеф Неђеши, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Црне Горе Александар Стијовић, предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, предсједник Ветеринарске коморе Ратко Ралевић, као и проф. др Славен Грбић, предсједник УЕВХ и предсједавајући конференције. На скупу је говорио и предсједник Свјетске ветеринарске асоцијације Рафаел Лагуенс.

Фокус ове конференције био је на јачању веза и сарадње земаља централне Европе са земљама западног Балкана, а пројекат је подржан од стране Међународног Вишеград Фонда.

Како је појаснио амбасадор Неђеши, састанци Вишеград Вет Плус групе одржавају се два пута годишње, једном у Мађарској и други пут у некој од држава чланица. Резултати заједничког рада и сарадње су јасно видљиви, а представници Вишеградске групе су активни у раду тијела европских и свјетских асоцијација, казао је амбасадор Неђеши, и ветеринарима пожелио успјешан рад и креативну дискусију.

Према ријечима министра Стијовића, састанак Вишеград Вет Плус групе је један од најзначајнијих симпозијума у оквиру ветеринарског сектора, који управо указује на значај ветерине у области заштите здравља животиња и људи у Црној Гори.

-Данашња конференција је један од највећих симпозијума који се тичу области ветерине, заштите хране и животиња и безбједности људи. Морамо подржати и показати значај ветеринарске службе, да их ојачамо и подстакнемо њихов рад и видљивост. Поред тога како љекари чувају људе у овом периоду пандемије, тако и ветеринарска служба штити животиње и људско здравље од свих изазова који нам долазе са различитих континената. Обзиром да је свијет постао глобално село, и да смо много боље повезани уз повећану размјену људи кроз туристички сектор, као и размјену роба, постоје озбиљне претпоставке да може доћи до заразних болести у животињском свијету које могу да угрозе безбједност људи и хране, и то је циљ овог симпозијума – да заједничком борбом заштитимо здравље становништва на територији и Црне Горе и Европе, казао је Стијовић.

Предсједник Општине Херцег Нови истакао је задовољство избором нашег града као домаћина ове конференције.

-Херцег Нови, као и Црна Гора, увијек су били и биће партнери, али и ослонац у успостављању и спровођењу регионалне и међународне сарадње. Херцег Нови ће увијек бити град у којем сте добродошли, ма који ваш мотив доласка био: туристички, културни или онај научни, поручио је Катић.

Конференција Вишеград Вет Плус групе је била прилика и да се представници мађарске “MeOut“ организације, која је једна од организатора овог догађаја, сусретну са предсједником Катићем и секретаром за комуналне дјелатности, екологију и енергетску ефикасност Дејаном Радонићем дан раније, како би разговарали о сарадњи са херцегновском локалном самоуправом.

Како је на састанку информисао предсједник “МeOut” организације Атила Шандор, Европска Унија посвећена је оснаживању региона западног Балкана у различитим сферама. Уз будуће пројекте који би били финансирани из ЕУ фондова, а који би се превасходно тицали заштите и очувања животне средине, сарадња локалне самоуправе и “MeOut“ организације биће настављена преко Канцеларије за међународну сарадњу Општине Херцег Нови.

-На данашњем састанку смо потврдили да ћемо јачати сарадњу убудуће, како би допринијели више развоју Херцег Новог и Црне Горе. Што смо више умрежени, то је и Европа јача, казао је Шандор.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here