Концертом Далеке обале у Тивту почиње Фестивал вјетра

Богатим програмом који ће крунисати први наступ сплитског бенда Далека Обала у Црној Гори, у петак, 28.априла, у Тивту почиње друго издање Фестивала вјетра, спортско културно едукативне манифестације у организацији Једриличарског клуба Делфин, посвећене промоцији одрживог развоја Тивта и Боке Которске као културне и наутичке дестинације.

Фестивал вјетра 2023 ће у петак, 28. априла у 19.30, на градској риви Пине, свечано отворити министар спорта и младих у Влади Црне Горе, Василије Лалошевић.

– Програм почиње наступом омладинског ансамбла Културно-умјетничког друштва Бока из Тивта, који ће се представити Играма из Боке. Услиједиће концерт клапе Јадран, којој ће се придружити и национално популарни тиватски Ансамбл Тоћ. Након извођења заједничких нумера, Тоћ ће нас логично одвести до „Далеке обале“ чији су стихови и ноте обиљежили деценије фешти за нама, саопштавају организатори.

На Пинама имају задатак да унесу морску енергију, с којом ће Тиват уз добре вјетрове плесати током пет викенда, од 28. априла до 28. маја.

– Велика нам је радост што ћемо први пут доћи у Црну Гору на лијепо црногорско приморје, у Тиват на Wind Fest и заједно са вама запјевати лијепе пјесме о мору. А гдје ћеш љепше него поред мора у Тивту, поручио је басист бенда основаног давне 1985. године, Борис Хрепић Хрепа.

Далека Обала подржана локалним снагама само је почетак богатог забавног програма Wind Fest 2023, спортско-мултимедијалне манифестације посвећене мору и морском ритму живота. Организатор је Секција крсташког једрења Једриличарског клуба Делфин, а цијела манифестација је осмишљена око њихове традиционалне Тиватске регате крсташа УНА Монтенегро Куп, која ће 30. априла бити одржана по 18. пут.

– Баштинимо спектакуларну природу, изузетно материјално и нематеријално културно насљеђе као потенцијале, које заједничким снагама можемо учинити основом одрживог развоја Боке, поручују организатори и позивају на чак 35 спортских, едукативних, забавних и културних програма, који ће се током пет викенда одвити на десет локација у Тивту уз преко 200 учесника. Подијељан по сегментима и викендима, комплетан програм је доступан на сајту фестивала windfest.me.

У организацији ЈУ Музеј и галерија Тиват, у петак почиње и први од неколико научно-стручних скупова у оквиру Wind Fest-а 2023 – мултидисциплинарна међународна конференција “Нематеријално културно насљеђе и одрживи туризам.”

Уз Општину Тиват, Туристичку организацију Тиват, све локалне установе и предузећа, организацију фестивала ове године је подржало преко 50 партнера из приватног сектора, а значај и потенцијал Wind Fest-а за очување и промоцију локалне културе живота од првог издања препознају и двије међународне фондације – Frances&Richard Gadbois и William Gillespie Sailing Fondation, као главни покровитељи оба фестивалска издања.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here