Концерт средњовјековне музике у цркви Светог Јеронима

У Херцег Новом ће вечерас (субота, 10. јун) бити одржан концерт ансамбла „Labyrinthus“, који ће у цркви Светог Јеронима извести дјела чувене паришке школе Notre Dame из 12. и 13. вијека – диригенте и ронделе.

-Ово јесте музика религиозног садржаја, али није намијењена богослужењу. Ово гостовање је прилично ријетка прилика да у Црној Гори буде приређен концерт средњовјековне музике. Међу инструментима која се, уз гласове, могу чути на концерту су citole, gitara latina i chifonie, популарни у 13. вијеку, истичу организатори.

Ансамбл „Labyrinthus“ је један је од најпознатијих европских ансамбала који изводе музику од 12. до 14. вијека.

-Основан је 2010. године у Москви, ансамбл је наступао на фестивалима и у концертним дворанама у Њемачкој, Швајцарској, Француској, Пољској и Русији. Репертоар ансамбла укључује програме припремљене с великим извођачима средњовјековне музике, као што су: N. Rodenkirchen (Sequentia, Dialogos), M. Lewon (Ensemble Leones, Professor Schola Cantorum Basiliensis), B. Romain (Le Mirroir de Musique, per-sonat, Ensemble Leones, profesorica Schola Cantorum Basiliensis), S. Lutzenberger (per-sonata, Huelgas Ensemble etc), H. Marti (Sequentia) и други. Ансамбл „Labyrinthus“ је издао пет CD-ова за разне европске издавачке куће.

Концерт у цркви Светог Јеронима у старом граду почиње у 19:00 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here