Концерт хора “Светосавник“ затвара “Његошеве дане у Херцег Новом“

Концертом хора “Светосавник“ из Подгорице вечерас (Четвртак,2. новембар) у дворани „Парк“ биће завршени „Његошеви дани“, манифестација коју је поводом 210 година од рођења Ловћенског тајновидца, организовала НВО „Спона“.

Последње вече “Његошевих дана у Херцег Новом“ биће српско-руско музичко- поетско вече, најавила је у име организатора- Светосавске православне омладине новске  Александра Миљанић.

-То ће бити цјеловечерњи концерт хора“Светосавник“ из Подгорице. Друштво је настало под благословом блаженопочившег митрополита  Амфилохија, постоји већ петнаестак година, добило је име по просветитељу српског рода Светом Сави. Они кажу да је Свети Сава њихов путоводитељ и духовни заштитник.

На репертоару хор „Светосавник“ има широку лепезу жанрова: класичан хорски репертоар, духовни репертоар из непресушног извора православне хорске музике старих и савремених композитора, обраде традиционалних пјесама из Црне Горе, Србије, са простора Косова и Метохије, Русије,  вјечите евергрин шлагере и, наравно, обавезна дјела Мокрањца. Они ће вечерас извести српску и руску музику, а неке од пјесама су: „Тамна ноћ“, „Дуње подгоричке“, „Оро се вије“, „Химна косовских јунака“, „Тамо далеко“ „Суза Косова“, „Онамо, намо“….

Хор „Светосавник“ наступиће у Херцег Новом у оквиру мини турнеје по Србији и Црној Гори, као шести програм „Његошевих дана“. Од 25. септембра сваке седмице је приређено по једно књижевно и умјетничко вече, подсјећа Миљанић, истичући задовољство одзивом публике.

-Као организатори веома смо задовољни, био је јако добар и велики одзив људи, и то нису једни те исти људи који се појављују на свакој вечери. Било је ту и доста људи са стране, гостију Херцег Новог, који су чули за неки програм и дошли да га посјете. Све програме смо одржали у дворани „Парк“, захваљујемо се „Херцег фест“-у који нам је уступио простор. Заиста смо задовољни и надамо се да ћемо и следеће године имати овако добар одзив, пошто настављамо са „Његошевим данима“ који ће постати традиционална манифестација.

Почетак концерта је у 20:00 сати, а улаз је слободан.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here