КОМПЈУТЕРИ И НОВОГОДИШЊИ ПАКЕТИЋИ ЗА ДЈЕЦУ ДОМА „МЛАДОСТ“ У БИЈЕЛОЈ

Делегација ЕУ у Црној Гори обиљежила је исплату посљедње транше буџетске подршке Црној Гори симболичном донацијом рачунара за учење на даљину и новогодишњих поклона дјеци без родитељског старања у Дјечјем дому „Младост“ у Бијелој.

Уручујући донацију, замјеник шефице Делегације ЕУ у Црној Гори Рикардо Сери је казао како донација рачунара установи за дјецу без родитељског старања представља симбол подршке коју грађани ЕУ пружају својим суграђанима у Црној Гори у тренуцима потребе, а посебно најугроженијима.

-Поносни смо што смо, на врхунцу кризе ковида 19, кроз буџетску подршку дали допринос за субвенцију скоро 150.000 плата грађана Црне Горе, помогли близу 300 малих предузећа да постану отпорнији у кризним временима и обезбиједили социјалну подршку хиљадама дјеце, самохраних родитеља, старијих лица и особа с инвалидитетом, казао је он.

Како се наводи у саопштењу, Европска комисија је уплатила у државни буџет Црне Горе завршну рату буџетске подршке ЕУ, вриједне укупно 40,5 милиона еура, која је првенствено намијењена заштити микро и малих предузећа и угрожених друштвених група од разорних ефеката кризе ковида-19.

-Исплата посљедње транше бесповратне помоћи, у износу од 12 милиона еура, одобрена је након што је Европска комисија утврдила да је Црна Гора испунила низ кључних услова, међу којима је и то да се фондови ЕУ користе за подршку што већем броју малих предузећа, посебно како би им се помогло да исплате плате запосленима и да наставе с финансирањем социјалних давања за угрожену дјецу, старије, особе са инвалидитетом и породице којима је помоћ потребна, наводи се у саопштењу.

Марела Савић из Дома у Бијелој се захвалила на посјети и поклонима. Наводећи да су посебно захвални на одређеном броју поклоњених рачунара и таблета, Савић је апострофирала и радост дјеце приликом уручења стотињак новогодишњих пакетића, за све штићенике институције.

-Захвални смо на великој пажњи која нам је посвећена у овако лијепом амбијенту и желимо да та сарадња и дружење буде на обострано задовољство, поручила је Савић.

Координаторка Директората за социјалну и дјечју заштиту у Министарству финансија и социјалног старања Биљана Вучетић је казала да је донација Делегације ЕУ у Црној Гори дјечијем Дому у Бијелој симбол континуиране подршке и помоћи најугроженијим категоријама, а то су дјеца, особе са инвалидитетом, старија лица.

-Овакво поступање гарант је постојању високог степена солидарности ЕУ према Црној Гори као земљи кандидату за чланство, али и показатељ да је Црна Гора одлучна у спровођењу активности које се односе на побољшања квалитета живота свих својих грађана. Захвалност коју упућујем европским партнерима у дијелу реализоване подршке важним секторима црногорске економије, овом приликом допунила бих захвалношћу ка надлежним институцијама у Црној Гори, рекла је Вучетић.

Буџетска подршка ЕУ дио је бесповратне помоћи од 53 милиона еура коју је Европска унија додијелила Црној Гори за набавку хитне медицинске опреме и за помоћ социјално угроженим појединцима, предузетницима, предузећима, здравственом сектору и другим секторима који су најтеже погођени кризом ковида 19. Ова бесповратна помоћ прати 60 милиона еура у изузетно повољним кредитима које је ЕУ ставила на располагање Црној Гори у оквиру макрофинансијске помоћи, раније ове године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here