Кључна питања за сезону размотрена без представника надлежних министарстава и Морског добра

Одбор удружења туризма и угоститељства, размотрио је данас (12. фебруар) изазове у реализацији Јавног позива за закуп купалишта и других дјелова обале за период 2024-2028. године, без саговорника из Владе и Јавног предузећа за управљање морским добром, супротно досадашњој доброј пракси. Сједници је присуствовао и Никола Перишић, представник Закупаца плажа Херцег Нови.

-Наишли смо на игнорисање надлежних институција и непрепознавање значаја ове теме, што је изазвало велико незадовољство и разочарење туристичке привреде, један је од закључака са сједнице, након што су учешће у раду у последњи час отказали представници Министарства просторног планирања, урбанизма и државне имовине, Министарства туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера, као и Јавног предузећа за управљање морским добром.

Како је саопштено из Привредне коморе Црне Горе, привредници су на сједници оцијенили да постоји изгледна могућност да уговори о коришћењу морског добра за период 2024-2028, који се закључују између поменутог јавног предузећа и корисника, због дуготрајних тендерских процедура неће бити потписани до средине априла, те да плаже неће бити спремне 1. маја за почетак купалишне сезоне.

То све, према њиховој оцјени, може угрозити одвијање предстојеће туристичке сезоне.

-Предлажемо да Влада Црне Горе сагледа могућност и донесе закључак да због кашњења расписивања тендера, дуготрајних тендерских процедура и кратког временског рока до почетка сезоне, ЈП за управљање морским добром позове бивше закупце и продужи Основни уговор за 2024. године, а да се расписивање тендера одложи до завршетка љетње туристичке сезоне, најдаље до октобра 2024. године, закључено је на сједници.

Из ПКЦГ су навели да закупци плажа траже да буду укључени у рад Управног одбора Јавног предузећа за управљање морским добром, јер посједују стручна знања. Мишљења су да без озбиљне анализе, узрочно-посљедичне реакције, не треба улазити у значајну корекцију цијена закупа.

-Предлажемо да Министарство просторног планирања, урбанизма и државне имовине и Министарство туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера формирају радну групу која ће у сарадњи са привредом, на објективан начин сагледати ситуацију са спровеђењем тендерских поступака за уступање – закуп дјелова морског добра према Плану објеката привременог карактера и наћи најбоља рјешења у корист државе и закупаца плажа, а на задовољство крајњих корисника- туриста, саопштено је на сједници.

Предсједник Одбора Ранко Јововић оцјењује да најављено повећање почетних наканада за закуп морског добра и значајно смањење „референци“ закупцима којима се додјељују бодови за претходни петгодишњи период закупа, изазивају негодовање и забринутост свих закупаца плажа и власника хотела на црногорској обали.

Додатни изазов, Јововић види у томе да процедуре око тендера које трају по неколико мјесеци још нису започеле, није објављен ни Јавни позив за закуп купалишта и других дјелова обале који спроводи ЈП за управљање морским добром, а није усвојен ни Програм привремених објеката за подручје морског добра за период 2024 – 2028. Године.

-Све наведено указује на оправдану забринутост туристичке привреде, да уговори о коришћењу морског добра за период 2024-2028, који се закључује између јавног предузећа које управља морским добром и корисника тог добра, због дуготрајних тендерских процедура, неће бити потписани до средине априла и плаже неће бити спремне 1. маја за почетак сезоне, казао је Јововић.

Никола Вујовић, потпредсједник Привредне коморе, истакао је важност комуникације са доносиоцима одлука која је кључна.

-Одлуке се доносе и базирају на сјајним резултатима које биљежи туристичка привреда, а заборавља се на тешке године проузроковане ковид пандемијом и кризом у Украјини. Зато је нужно пажљиво пратити и анализирати ефекте претходних сезона како бисмо ажурирали стратегије. Прије доношења било каквих мјера или активности, важно је консултовати привреду и узети у обзир њихову перспективу, казао је Вујовић, истичући да  туристичка индустрија захтијева дугорочно планирање, те се не може очекивати потпун опоравак за само једну сезону.

Никола Перишић, у име закупаца Херцег Новог, изразио је велико разочарење што сједници Одбора, супротно устаљеној пракси, нису присуствовали представници надлежних из ЈП Морско добро и Владе.

-Ово је пошло кривим путем. Морско добро је постало предузеће које се одметнуло од закупаца и немамо никакву комуникацију са њима. Ми у фебруару не знамо какав је план за плаже, а добили смо саопштење да неће да броје бодове, што није добар пут. Чули смо од предсједника Владе да траже професионализам у јавним предузећима а ми смо ти који имамо знање. Ако нас не укључе у доношење одлука овог типа то неће добро ићи и већ не иде добро. Закупци траже да се њихови уговори продуже за двије године, како би се надомјестио период рада у пандемији ковида. Такође, захтијевају да њихови представници уђу у Управни одбор Јавног предузећа за управљање морским добром, поручио је Перишић.

Сједницу, на којој је усвојено 10 закључака Одбора удружења туризма и угоститељства, водио предсједник Одбора Ранко Јововић, а у раду су, поред чланова, учествовали и представници удружења закупаца купалишта, Националне туристичке организације, Управе за инспекцијске послове, локалних самоуправа и локалних туристичких организација.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here