КИНЕСКА ЦЕНТРАЛНА БАНКА СМАЊУЈЕ СТОПЕ НА СРЕДЊОРОЧНЕ ЗАЈМОВЕ

Кинеска централна банка јуче је смањила каматне стопе на средњорочне зајмове и на обрнути репо за 10 базних бодова, како би смањила трошкове кредита и стимулисала економски раст.

Кинеска народна банка је финансијским институцијама смањила стопу једногодишњих зајмова у вриједности од 700 милијарди јуана (око 110 милијарди америчких долара) на 2,85 одсто, у односу на 2,95 у претходном пословању.

Централна банка јуче је такође додала новчана средстава за 100 милијарди јуана на тржиште кроз седмодневни обрнут репо, чија је каматна стопа износила 2,1 одсто, што је пад са 2,2 одсто.

Средњорочни зајмови у вриједности од 500 милијарди јуана и обрнути репо од 10 милијарди јуана истекли су истога дана, чиме ће довести до нето ликвидности од 290 милијарди јуана на тржиште.

Употреба средњорочних зајмова отпочела је 2014. године, ради помоћи комерцијалним и политичким банкама у задржавању ликвидности, допуштајући овим банкама да се задужују код Централне банке користећи вредносне папире као залог.

Кина ће даље спроводити разборите, флексибилне и одговарајуће монетарне политике, са ликвидношћу која се одржава на разумном нивоу, наведено је на конференцији о економским пословима одржаној у децембру прошле године.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here