КИНА ЋЕ ПОНУДИТИ ВАКЦИНЕ ПРОТИВ КОВИДА-19 ЗЕМЉАМА АСЕАН-А

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co., Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Кине.

Кина ће наставити да повећава напоре у обезбјеђивању вакцина чланицама Асоцијације земаља југоисточне Азије (АСЕАН) до коначне побједе над пандемијом, изјавио је јуче кинески државни саветник и министар спољних послова Ванг Ји.

Ванг је ово рекао током сусрета са дипломатима земаља АСЕАН-а у Пекингу.

Према статистичким подацима, трговинска вриједност између Кине и АСЕАН-а премашила је 410 милијарди америчких долара у првој половини ове године, што је раст за 38,2 одсто у односу на исти период прошле године. Кина жели да са земљама АСЕНА-а заједно улаже напоре у економски опоравак, регионалну интеграцију и у економску глобализацију, рекао је Ванг.

Сљедеће године ће бити обиљежена 20. годишњица потписивања Декларације о понашању свих страна на Јужном кинеском мору (ДОЦ).

Ванг је додао да двије стране треба да убрзају преговоре о Пропису о поступку на Јужном кинеском мору, те да заједно заштите мир и стабилност у региону.

Дипломате из земаља АСЕАН-а су високо оцијенили богате резултате у развоју билатералних односа и изразили захвалност Кини на помоћи у борби против пандемије и економском опоравку.

Они су такође навели да ће продубити сарадњу са Кином у областима трговине, зелене економије, климатских промена, културне комуникације и дуготрајног развоја.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here