КАВАРИЋ: ЗБОГ КОРОНЕ СМАЊЕН БРОЈ ММР ВАКЦИНАЦИЈА

У току пандемије корона вируса, вакцинација дјеце ММР вакцином била је у значајном паду. Оваква ситуација могла би довести до појаве епидемије малих богиња, што би додатно усложило већ сложену епидемиолошку ситуацију због короне.

ММР вакцина штити против три вирусне болести малих богиња, рубеоле и заушака.

У разговору за дневне новине Дан, предсједник Асоцијације за превентивну педијатрију Небојша Каварић и извршна директорица удружења “Родитељи” Кристина Михаиловић истичу да би у наредном периоду требало активније спроводити кампању за вакцинацију овом вакцином, како би се здравље дјеце што боље очувало. Вакцинација дјеце осталим вакцинама одвијала се углавном нормално, преноси портал РТЦГ.

Каварић је казао да корона није значајније утицала на редовну вакцинацију, тако да се проценат обухвата добро одржава за све вакцине, осим ММР, која има пад.

– Највјероватније као колатерални ефекат неизвјесности и недостатка ефектније промоције значаја ММР имунизације, а као посљедица препуњености медијског простора информацијама о ковиду. Знамо да је 2020. годиште чак 90 одсто вакцинисано пентаксимом, петовалентном вакцином која се даје у првој години, док имамо пад ревакцине због ММР која се одлаже, практично из наведених, непотребних разлога – оцијенио је Каварић.

Он је апеловао на све родитеље да што прије одведу своје малишане на ММР вакцинацију.

Михаиловић истиче је да је у почетку епидемије било неодумице међу родитељима да ли треба вакцинисати дјецу и да ли би то подстакло неке непредвиђене проблеме.

– Ипак, с временом се смањио број таквих коментара. Када је ријеч о редовној имунизацији, оно што знамо јесте да је недостајало хепатит вакцине. Она је у више наврата била дефицитарна и родитељи су се жалили да се дуго чека, и тражили информације када ће стићи – казала је она. Према њеним ријечима, родитеље је у том тренутку највише бринуло да ли ће недостатак ове вакцине утицати на здравље њихове дјеце.

ФОТО: rtcg.me

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here