КАТОЛИЧКИ ВЈЕРНИЦИ ОБИЉЕЖАВАЈУ СВЕ СВЕТЕ И ДУШНИ ДАН

Поводом светковине Сви свети и Душни дан у жупи  Херцег Нови  света миса данас се служи у Цркви Св. Јеронима, док ће у Цркви  Св. Ане  бити одржана у 15 часова,  уз благослов гробља.   

Распоред богослужја за светковину  Душни дан, сутра (2. новембар) у Цркви Св. Николе у Ђеновићу у 8 , Св. Ане у 10 и Св. Антуна у 16 часова.

Потпуни опрост за оне који побожно посјете гробље и моле се за покојне, чак и у мислима, обичајно утврђен за дане од 1. до 8. новембра, за добробит вјерника, може бити пренесен на других осам дана у овом мјесецу, који могу бити неовисни једни о другима, а вјерници их слободно бирају, саопштено је из Которске бискупије.

Потпуни опрост  утврђен о Спомену свих вјерних покојника, за све који побожно посјете цркву или ораториј и моле Оче наш и Вјеровање, може се пренијети не само на недјељу која слиједи или претходи светковини Свих Светих, већ и на други дан у новембру, по слободном избору вјерника;

Ријеч је о одредбама, које је одобрио папа Фрањо:

Такође, старије особе, болесници и сви они који због тешких разлога не могу изаћи из куће, на примјер због ограничења донесених од стране надлежних тијела за вријеме пандемије, како би се избјегла већа окупљања вјерника на светим мјестима, могу задобити потпуни опрост под условом да се, уједињујући се духовно са свим другим вјерницима, потпуно одрекну гријеха и с наканом да што прије испуне три уобичајена услова за постизање опроста (сакрамент исповиједи, причест и молитва на накане Светог Оца), пред сликом Исуса или Блажене Дјевице Марије, моле молитве за покојне, на примјер:Јутарњу и Вечерњу Часослова за покојне, круницу Блажене Дјевице Марије, круницу Божанском милосрђу, друге молитве за покојне које су вјерницима драге, или да се посвете медитативном читању једног од еванђеоских одломака које пред нас ставља литургија за покојне, или да изврше дјело милосрђа приказујући Богу боли и потешкоће властитога живота.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here