КАТИЋ: СТАБИЛИЗОВАНЕ ФИНАНСИЈЕ НАКОН ГОДИНЕ ПАНДЕМИЈЕ

Општина Херцег Нови успјела је финансијски да се консолидује након тешке пандемијске 2020. године, казао је у новогодишњем разговору за РТХН предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић.

Како је рекао, задовољан је буџетом за 2021. који је остварен на износ од око 18,5 милиона еура, посебно што је 16 милиона еура из сопствених прихода.

-За све то је било потребно уложити велики рад и труд и од стране Секретаријата који се бави наплатом прихода и од нас који обављамо мониторинг на седмичном нивоу како се тај приход остварује и врло је похвално како и на који начин је то заокружено, рeкaо је Катић.

Како додаје, Херцег Нови је дуго година имао проблем са наплатом пореза на непокретности, па су и приходи по том основу били значајно мањи од сусједних општина – Котора, Тивта, Будве, али је током прошле године остварен у износу од скоро 6,2 милиона еура.

-Сви заједно смо „засукали рукаве“ да утврдимо због чега се то дешавало. Са једне стране смо имали мање пореске стопе, док са друге стране нису били регистровани сви објекти који су изграђени на територији нашег града. Имали смо пуно нерезидената који нису измиривали своје обавезе, пуно објеката који су започети, а нису били завршени. Имали смо, такође, пуно привредника који нису пријављивали своје стварно стање. Тако смо увођењем инспекције и контроле од 2017. до 2021. године дошли до удупланог пореза на имовину, те сада долазимо до циља, а то је отприлике 10 неопходних милиона пореза на имовину, објашњава Катић.

За ову годину примања од пореза на непокретности планирана су на износ од 6,8 милиона еура, а то је и најзначајније учешће у укупним примањима општине Херцег Нови. Како закључује Катић, у претходној години су успјели да намире доста нагомиланих дуговања, узрокованих пандемијом корона вируса, а остало је још око пола милиона еура за неизмирене доприносе, што ће кроз репрограм бити сервисирано током ове године.

Комплетан новогодишњи интервју са предсједником општине Херцег Нови, Стеваном Катићем, погледајте у наставку.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here