Катић: Рјешавање проблема Института и Болнице Мељине није завршено

Институт „Др Симо Милошевић“ и ПЗУ Болница Мељине ушли су у 2023. годину у веома тешким финансијским ситуацијама, али уз обећања из Владе да ће нагомилани проблеми бити рјешавани поступно.

Како је у новогодишњем интервјуу за РТХН казао предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, Институт Игало се почетком године налази комплексној ситуацији, али је менаџмент од премијера Абазовића добио гаранције, како би рачун био одблокиран.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

– Нови моменат који се догодио је одлука Управног суда, који је поништио одлуку Владе Душка Марковића да се обустави процес приватизације. Да ли је та одлука тада била законита, одлучио је Управни суд, тако да је требало наставити преговарачки процес – сматра он.

На проблем утичу и имовинско-правни односи, јер се имовина Института води на Владу Црне Горе, а градња школе предвиђена је на имовини у власништву Института, али која је првобитно била понуђена на продају у оквиру приватизације.

– Влада, која овај поступак мора да проведе до краја, затражила је од Општине Херцег Нови да да члана у тендерску комисију, тако да смо ми делегирали уваженог колегу, адвоката Зорана Лазаревића, који ће бити члан тендерске комисије у име Општине – наводи Катић и подјећа да Општина у претходних пет јавних позива није имала представнике у тендерској комисији.

Дуг који Институт акумулира на годишњем нивоу је око четири милиона, па је у минулих три године нарастао за око 12 милиона.

– Проблем је како сада тај дио покрити, како више од 30 милиона доспјелог дуга превазићи. Биће велики изазов како рјешавати те проблеме. Држава ће морати одредити начин за спасавање Института – сматра предсједник Катић.

Уколико не буде изнађено квалитетно рјешење кроз реструктуирање или приватизацију, Институту пријети стечај, а то је резултат који не желе мањински акционари, локална управа, менаџмент, али ни Влада Црне Горе.

Када је ријеч о болници Мељине, Катић прича да рјешавање проблема још увијек није приведено крају.

– Читав процес још није формализован, онако како се очекује, али оно што је добро то је да Болницу имамо у систему јавног здравства, преко которске болнице, а и нови љекари ће имати прилике да се запосле, да Болница Мељине буде као некада, барем када је ријеч о стручном кадру – наводи он.

Ситуација са имовином компаније бизнисмена Душка Кнежевића је комплексна, прича Катић, због чега у плановима постоји и опција градње новог објекта.

– У оваквом амбијенту не постоје услови за функционисање здравствене установе у пуном капацитету јер је ту опрема застарела, као и системи за гријање. Све то треба да се ради изнова. Зато и чекамо ту коначну судску одлуку о имовини – објашњава он.

Подсјећа да је блокада саобраћаја на граничном прелазу Дебели бријег у два наврата била једна опција да се скрене пажња јавности и ван Црне Горе, чиме се убрзало рјешавање овог проблема.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here