Катић: Очекујемо да Влада испоштује договор о Болници Мељине

Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић

Предсједник Општине Стеван Катић очекује да се на сутрашњој сједници Владе донесу одлуке које су договорили почетком седмице на састанку са премијером Дританом Абазовићем.

-У овом моменту је важно да болница Мељине функционише, да запослени примају зараде као и њихове колеге у систему јавног здравства и  да држава стане иза њих, казао је Катић за РТХН.

Како је рекао, предлогом да Фонд здравства преузме болницу, прошири услуге и повећа цијене услуга штите се кадар и сви запослени.

-Очекујем да се на сутрашњој сједници Владе донесу одлуке које смо  договорили на састанку са премијером да Фонд здравства преузме болницу и повећа цијене услуга. Добили смо и информацију да за фирме које су у привредним потешкоћама и које су ушле у неку кризу услијед привредног криминала, постоји сегмент у Закону како и на који начин држава може да их преузме. Постоји опција да на одређени начин држава преузме болницу док се дугорочно не ријеше проблеми.

Катић објашњава да ће након тога, а на основу договора са премијером и ресорним министром ићи на опцију Б, дјеловати амандмански и понудити нову локацију у Мељинама која ће бити алтернатива за изградњу нове болнице.

– Веома је комплексна сиутуација када је болница Мељине у питању јер се ту води на десетине поступака. Ми морамо имати варијанту А и Б.  Херцег Нови има болницу и ми ћемо урадити све да се она задржи. Рјешење у овом случају није само код Владе и ресорних министарства, већ и друге гране власти морају да доносе одлуке, а они још не могу да заузму јасан став, јер није у питању само један суд и није лако донијети одлуку, објашњава Катић. 

У овом моменту је важно да болница Мељине функционише, да запослени примају зараде као и њихове колеге у систему јавног здравства, да држава стане иза њих.

-На тај начин ми ћемо  ову болницу сачувати до коначног рјешења њеног статуса или изградње нове болнице.  Предлогом овог рјешења ми штитимо наш кадар и запослене и очекујемо у наредном периоду нова запошљавања, долазак нових кадрова, као и редовну исплату плата, рекао је Катић и појаснио да то рјешење не дозвољава да се улази у било какве инвестиције у садашњој болници.

-Уколико се не дође до рјешења увијек имамо и варијанту Б. Пуно је проблема, чекало се годинама и  сада је то теже ријешити, казао је Катић.

Истиче да је Херцег Новом  најважније да има модерну болницу, добар и квалитетан кадар. Када дође вријеме да болница поново пређе у власништво државе, по ријечима Катића, мора се ући у тоталну реконструкцију, реорганизацију, рушење објеката и прављење функционалне цјелине која ће грађанима бити на понос.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here