Катић: Наплата пореза на промет некретнина већа и до три пута, Херцег Нови опет интересантан инвеститорима

Приходи од наплате пореза на промет непокретности, ако буде настављен досадашњи тренд, биће три пута већи него претходних година, казао је у Новском јутру предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић. У току су одређени инфраструктурни пројекти као што је уређење пута Крушевице – Врбањ, као и припремни радови за изградњу путева на Луштици.

Пуњење буџета тече задовољавајућом динамиком, казао је предсједник Катић.

– Највећа ставка и константа у буџету је порез на имовину и наплата је добра. Прије пет година сам се питао како је могуће да Котор и Тиват, као мањи градови, имају већи буџет од Херцег Новог, али то се дешавало због велике стагнације нашег града. Успјели смо да их стигнемо и од ондашњих 4,5 милиона за порез на имовину, прошле године је остварење ове ставке било 7 милиона еура. Занимљиво је да је већ остварен износ планиран по основу пореза на промет некретнина и ако наставимо овако, имаћемо ову ставку већу и до три пута него у претходних 10 година. То показује да је велико интересовање за инвестиције у Херцег Новом. Слично стање смо имали 2007/08. године и опет долазимо на тај ниво. Лијепо је што расте интересовање за наш град и што многи опет желе да инвестирају у њега и у њему живе и раде, казао је предсједник Катић.

Како је додао, за већи буџет општине потребне су инвестиције, а сматра да Херцег Нови са свим потенцијалима има перспективу и будућност. Премда је у току забрана градње, она се не односи на новско залеђе и дио Луштице гдје су у току пројекти.

–  Ради се пут Крушевице – Врбањ које финансира Управа јавних радова. Тај пут је задњи пут рађен прије 40 година. Биће насут пут до Локве, асфалтиран до Авантуристичког парка, пресвучен од Крушевица до Врбања. То је велика инвестиција. Друга је на Луштици, девет  милиона вриједна, а ријеч је о путној инфраструктури, припремне радове обавља компанија Брив. Ово су све радови који неће ометати одвијање туристичке сезоне. Завршне радове обављаће и на пасарели у Бијелој, а за десетак дана ћемо расписати тендер и за пасарелу у Зеленици.

Завршавамо тендер за изградњу аутобуске станице који финансира Управа јавних радова, пројектна документација је при крају. Можемо очекивати да почне реализација приступне саобраћајнице јер је тендер при крају. За петнаестак дана очекујемо да ће бити изабран извођач. Ових дана очекујемо избор извођача за санацију базена у Игалу, као и избор пројектанта за локалну заобилазницу. Очекујемо и завршетак тендера за изградњу водоводне мреже на Луштици вриједан осам милиона еура, а радови би могли почети већ и августу. Са Морским добром, компанијом која ће финансирати радове, завршавамо пројекат уређења шеталишта од хотела Плажа до Мељина, а споразум имамо са Управом јавних радова за уређење шеталишта и постављање јавне расвјете у Игалу, од Галеба до Титове виле. Често нам је кочница пројектна документација, некада из објективних разлога, некада не, па покушавам да убрзам пројектанте и архитекте како не бисмо каснили због документације, казао је предсједник Катић и изразио задовољство што ће бројни пројекти заживјети већ од краја септембра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here