КАТИЋ, ЈОКИЋ И КОМНЕНОВИЋ:ВЛАСТ У ОКВИРУ ПОСТОЈЕЋЕ ПАРЛАМЕНТАРНЕ ВЕЋИНЕ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ

Став Демократске ЦГ је јасан – преговори постојеће парламентарне већине укључујући мањинске партије о формирању нове Владе или нови избори – поручили су предсједници општина Херцег Нови и Котор, Стеван Катић и Владимир Јокић, гостујући у емисији „Ставови“ на РТХН. И предсједник Општине Тиват, Жељко Комненовић (ГГ „Народ побјеђује“) сагласан је да ДПС више није прихватљив да управља државом, са њима се, сматра он, не може ићи у реформе, те да је то била порука коју су грађани послали 30. августа 2020. године.

По ријечима предсједника херцегновске Општине Стевана Катића, већ од децембра се наговјештавало да ће доћи до неких промјена, да је постојао неки договор да се изигра воља грађана и да се на власт поново уведе Демократска партија социјалиста која је 30. августа 2020. изгубила на изборима.

Стеван Катић

-Одговор народа на новонасталу политичку ситуацију су протести, народ је схватио превару која се спрема и на овај начин је исказао да неће то дозволити. Када узмемо све оно што се дешавало и што је било прикривено од УРЕ имамо ситуацију да су наше реакције морале да буду овакве. Прича да ДПС неће партиципирати у самој Влади, јер они су ти који је подржавају и та прича од 49 посланика је депласирана. Не можете имати Владу у којој ће сви партиципирати, мора се знати ко је власт а ко опозиција. Наш став је јасан или власт од постојеће парламентарне већине и мањина или да се иде на нове изборе, поручио је Катић.

Он је истакао да Херцег Нови има стабилну власт те да је коалиција са државног нивоа пресликана на локални.

-Шта ће се даље дешавати видјећемо. Уколико дефинитивно дође до неких помјерања у избору Владе претпоставка је да ће се то одразити и на Херцег Нови. Уколико више нисте партнери на државном нивоу а немате потребе да будете на локалном, конституенти власти ће одржати састанак и донијети одређене одлуке. Моје мишљење је увијек било да имамо широку коалицију. Уколико се деси да Ура направи тотални заокрет на државном нивоу и уз мањинску подршку ДПС-а формира власт, моје мишљење је да треба раскинути коалицију у Херцег Новом, рекао је Катић.

Предсједник Општине Котор Владимир Јокић је казао да су ставови Демократа утемељени на одлукама партије од дана оснивања.

Владимир Јокић

-Ми смо већ на првом Конгресу донијели одлуку да са ДПС-ом нећемо чинити већину зарад вршења власти. Ви сада имате једну парадоксалну ситуацију, коалиција Црно на бијело, која је 30. августа добила гласове на платформи да неће са ДПС -ом чинити парламентарну већину, управо је експертска Влада, у којој је једини политичар био потпредсједник Владе, била њихова идеја, годину дана смо имали похвале тој Влади, усвојено је низ законских предлога на сједници крајем године, а онда након такве сједнице имате један тотални салто мортале у којој ГП УРА каже, сада ћемо ми са четири посланика да водимо процесе на начин којим ћемо да помјеримо све полове у црногорском парламенту. Суштина парламентарне демократије јесте да имамо различите јавне политике које заступамо, на основу тих политика добијамо повјерење грађана и онда смо у обавези и да то спроводимо. ГП Ура је изашла са јавном политиком да неће чинити парламентарну већину са ДПС а данас је одлучила да није спорно да изневјере оно што су говорили на изборима и да формирају парламентарну већину са ДПС. Те флоскуле да ДПС неће учествовати у власти, можда формално неће али ће посланички клуб ДПС бити главни стожер подршке тој власти. То значи да ће та Влада бити апсолутно у власти ДПС и Мила Ђукановића, рекао је Јокић и поручио да Демократе у таквим пакетима сигурно неће учествовати.

-Ми грађане нећемо изневјерити. Ми се политиком бавимо на озбиљан начин да знамо шта су наши политички принципи и ставови. Имамо јасан став – преговори унутар постојеће парламентарне већине и мањинских партија и када се ГП УРА писано обавеже да неће преговарати са ДПС о прављењу већине зарад вршења власти или нови парламентарни избори, рекао је Јокић.

По ријечима предсједника Општине Тиват Жељка Комненовића тренутна ситуација је специфична, а мање је забрињавајуће што је 42. Влада изгубила парламентарну подршку од чињенице да је смијењен предсједник Скупштине од једне нове већине.

Жељко Комненовић

-То дефинитивно није дух последњих парламентарних избора. Ја се надам, у свијетлу догађаја на Цетињу, избора предсједнице Скупштине Цетиња и пада ДПС-а након 30 година, да ће ипак неко ко размишља о новим концептима ставити прст на чело и рећи, ово није добар концепт. Више пута сам рекао да је кохабитација, гдје је предсједник државе из једне парламентарне групације а носиоци извршне и законодавне власти из друге, један неистражен терен. ДПС је практично неокрњен, његови кадрови су и даље „по дубини“ задржали разне позиције, и даље контролишу капитал у ЦГ, није се ријешило питање бирачких спискова, и даље је вд стање у тужилаштву, нису процесуирани најкрупнији примјери корупције и криминала који су оптерећивали ЦГ а грађани очекују двије ствари: плате и правду. Тај циљ није ни начет и то је оно што мора да се у најкраћем року деси. Оваква ситуација није добра јер политичка нестабилна ситуација води у економску нестабилност. Велики је број је незадовољних грађана који сматрају да су преварени а на овај начин основна идеја демократских промјена је изиграна. Оно што треба да се деси и што захтијевају политичке групације које су извојевале побједу је да се договоре или да се иде на нове изборе. Једина исправна ствар је да се буде искрен према бирачима. Са подршком ДПС-а се не може ићи у реформе и са тим се мора раскрстити. Ако се то не деси једино рјешење су избори, поручио је Комненовић.

Емисију „Ставови“, уреднице Нине Алорић, погледајте на линку:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here