Катић: Истрајно радимо на побољшању економског амбијента и живота грађана Херцег Новог

Раст буџета Општине Херцег Нови, продужена туристичка сезона, почетак изградње аутобуске станице, водоводне и путне инфраструктуре на Луштици, завршетак реконструкције шеталишта али и припрема техничке докуметације за изградњу локалне заобилазнице, обиљежили су 2023. годину.   Током последњих шест година локална власт је, по оцјени предсједника Општине Стевана Катића, уложила напоре да побољша економски амбијент и туристичку понуду, уз искрене напоре да унаприједи квалитет живота грађана Херцег Новог. За наредну годину предвиђен је већи капитални буџет али и  унапређење социјалне политике, рјешавање стамбених питања за лица у стању социјалне потребе, бесплатан превоз за ђаке, веће стипендије.

Ово је седми Дан града који обиљежавамо а да сте ви на челу. Можете ли направити паралелу између 2017. и 2023. године?

Ова година је у односу на 2017, која је била преоптерећена великим и наслијеђеним проблемима и дуговима, неупоредиво боља. Не само по питању финансијске стабилизације, а подсјетићу да је 2017. године буџет Општине био испод 13, а данас је близу 25 милиона еура, и по томе се може закључити колико су привреда и економија града напредовале претходних шест година. О томе свједоче и бројни инвеститори који су дошли и отворили хотеле,  а Херцег Нови данас није више као што је био 2017. године, град без хотела и туристичке понуде. Сада се приближивамо старим данима славе када је сезона код нас трајала 6 мјесеци, а у добром смо тренду да то буде и 9 мјесеци, као што је некада било.

Током последњих шест година уложили смо све напоре да побољшамо економски амбијент и туристичку понуду Херцег Новог, како би наш град отворили према региону, Европи и цијелом свијету онако како заслужује. Као град који је током само последњих неколико мјесеци добио титуле једног од Најбољих приморских градова на свијету и Европског града спорта за 2024. годину, мислим да је и више него јасно да таква признања не би дошла без детаљне евалуације наших искрених напора да унаприједимо квалитет живота у Херцег Новом.

Покренути су бројни пројекти, а замајац је како се чини био 2022. и 2023. јер се ушло у велике инвестиције, изградњу водоводне и путне инфраструктуре на Луштици и изградњу аутобуске станице. Да ли ћемо наредни Дан општине дочекати са дјелимично завршеним пројектима јер је ријеч о фазној реализацији?

Засигурно да ћемо до сљедећег љета видјети одређене пројекте у дјелимичној или потпуној функцији. Динамика радова на изградњи водоводне инфраструктуре на Луштици иде уговореним током, а план је да насеље Росе већ наредну љетњу сезону дочека да буде прикључено на нови водовод, а потом и остала луштичка насеља. Изградња пута је у фази припреме, а почетак радова очекујемо након рјешавања имовинско правних питања пред катастром, за шта је локална самоуправа дала пуну подршку.

Такође, изградња нове аутобуске станице, која је годинама пријеко потребна Херцег Новом, почела је и динамика извођења радова је на задовољавајућем нивоу. Иако је дио наших грађана можда сумњао у реализацију овог пројекта, као одговорна локална самоуправа у сваком тренутку смо свјесни шта су приоритети и колико је заиста хитно да се одређене ствари помјере са “мртве тачке”.

Један од најзначајнијих пројеката које реализујемо и на шта се дуго чекало је реконструкција шеталишта у Игалу. Управо ових дана су почели радови у оквиру друге фазе, од центра “Галеб” до хотела “Палмон беј”, тако да ћемо до љетње сезоне 2024. имати комплетно уређено и реконструисано шеталиште кроз цијело Игало. Такође, планирана је и сарадња са ЈП Морско добро да се ради и дионица од Мељина до хотела Плажа, а план нам је да наредну љетњу туристичку сезону дочекамо са комплетно уређеним и поплочаним шеталиштем од Игала до Мељина.

Да ли ће пројекти на Луштици покренути и нове инвестиције? Има ли најава?

Засигурно да хоће. Као што сви добро знамо, сама Луштица представља изузетан потенцијал за туристички развој и понуду не само Херцег Новог, већ цијеле државе. Са завршетком радова на изградњи водоводне и путне инфраструктуре, Луштица ће бити итекако привлачна дестинација за инвеститоре свјетског реномеа. Свакако да већ има најава и исказаног интересовања, али ће о томе јавност бити благовремено обавијештена. Свјетски туристички и хотелски брендови поступају изнимно професионално и “трчање пред руду” није нешто што им је својствено.

Чекамо и расплет по питању изградње туристичког комплекса Риц Карлтон, гдје постоје најаве да би се то питање могло ријешити споразумно и пројекат настављен. И поред тога, имамо неколико планских докумената који су предвидјели туристичка насеља на Луштици, а само довођење воде ће охрабрити инвеститоре да коначно уђу у реализацију свих пројеката.

Дуго већ говоримо о изградњи заобилазнице, како би се растеретио саобраћај на магистрали. Када можемо очекивати конкретне кораке?

Као и многи други пројекти који су од значаја за наш град, а који су занемарени претходне три деценије, изградња заобилазнице је нешто што није само потпуно или дјелимично рјешење актуелног проблема као што су саобраћајне гужве током љетњих мјесеци, већ и основа за правилнији и равномјернији развој града у наредним годинама.

У току је израда техничке документације, по чијем завршетку очекујем да врло брзо почне и градња трасе од Суторине до Зеленике. То ће свакако зависити и од ријешавања имовинско правних односа јер је та траса веома захтјевна за извођење радова.

У питању је локална заобилазница за коју је Општина Херцег Нови покренула иницијативу и ради на њеној реализацији. Са друге стране, очекујемо од државе да то питање дугорочно ријеши изградњом нове брзе саобраћајнице и Јадранско-јонског аутопута, које би у потпуности измјестиле транзитни саобраћај кроз наш град и на тај начин дефинитивно ријешиле питање саобраћајних гужви.

Након година короне имали смо и успјешну туристичку сезону, која је продужена до краја октобра. Како оцјењујете раст туристичког тржишта и да ли уз добру маркетиншку кампању за новогодишњи и програм Празника мимозе можемо рачунати да ће Херцег Нови бити туристички центар већи дио године а не само љети?

Наш град је туристички центар већи дио године, не више само љети. И више него извјесно је да се Херцег Нови из године у годину све боље позиционира на туристичкој мапи региона и Европе. Свакако да новогодишњи програм и програм Празника мимозе у великој мјери шире и обогаћују понуду града, али Херцег Нови нуди много, много више од тога. Вјерујем да нико не може занемарити велики број културних и забавних програма које организујемо током цијеле године и који нашем граду константно подижу видљивост на туристичкој и културној мапи свијета.

Раст туристичког тржишта видимо као резултат доброг и квалитетног рада свих укључених институција које се баве туризмом и промоцијом Херцег Новог. У прилог томе говори и чињеница, када су у питању Нова година и наредни Празник мимозе, да смо ми већ имали програме договорене у јуну – дакле шест, односно осам мјесеци прије, што и јесте примјер како треба да се ради.

Стабилна политичка ситуација у граду и држави важан је предуслов за развој. Шта очекујете од нове Владе када су развојни пројекти у Херцег Новом у питању?

Можемо рећи да је након 30. августа 2020. године значајно боља ситуација и сарадња Општине Херцег Нови са Владом и надлежним институцијама. Од тада се реализовало и реализује се велики број инфраструктурних пројеката, што раније није био случај, већ смо све морали сами да радимо.

Међутим, наша очекивања од нове Владе су њена стабилност и да се позабави рјешавањем горућих проблема Херцег Новог и Црне Горе: Болница Мељине, Институт “Др Симо Милошевић”, ХТП Бока и изградња школе у Игалу. Без рјешавања тих питања у Херцег Новом се не може комплетирати туристичка понуда, нити квалитетна и стабилна здравствена заштита.

Херцег Нови ће ове године остварити највећи буџет, преко 24 милиона. Шта је условило да за неколико година имамо пораст од неких шест до осам милиона? Да ли се планира већи капитални буџет у 2024? Које ће инвестиције обиљежити наредну годину?

Планирани Буџет Општине Херцег Нови за 2023. годину износио је око 21,7 милиона еура, али је услијед значајног повећања наплате пореза на доходак физичких лица, пореза на непокретност, пореза на промет непокретности и грађевинских дозвола, утврђен рекордни ребаланс последњих 15 година – у износу од 24,6 милиона еура. Одборници локалног парламента ће се о ребалансу изјаснити на 16. редовној сједници Скупштине општине Херцег Нови, која је заказана за 1. новембар.

На пуњење буџета је утицало више фактора, инвеститори, хотелијери, број запослених који расте из године у годину, као и пораст зарада. Ове године имамо значајно повећање када је у питању порез на доходак физичких лица, што говори да је тренд запослених у претходном периоду био у узлазној путањи. И реализација капиталног буџета је на изузетном нивоу и биће  преко седам милона еура, што је такође рекордан дио буџета.

За 2024. годину се планира још већи капитални буџет, који ће такође обиљежити бројне инвестиције. Једна од највећих инвестиција које планирамо за 2024. је рјешавање проблема са Постројењем за пречишћавање отпадних вода, како се више не би дешавале појаве неугодних мириса, јер се то питање мора једном за трајно ријешити.

Наставићемо са реконструкцијом и санацијом комплетне локалне путне мреже. Ове године је издвојено 1,7 милиона еура, а та средства ће сасвим сигурно бити већа за наредну годину.

Свакако да су у плану и санације тротоара, јавне расвјете и канализације, ново шеталиште до Њивица, изградња панорамске гондоле, доградња Дневног центра, радимо на пројектовању и изградњи секундарне канализационе мреже у више насеља. Наравно, у плану су и нови спортски објекти и дјечија игралишта, а у току је и израда пројектне документације за олимпијски базен у Игалу.

Подсјетићу и да је расписан тендер за уређење Његошеве улице, у вриједности од 1,3 милиона еура, а завршетак се очекује у наредној години, када ће бити постављен и споменик једном од најпознатијих и најомиљенијих градоначелника Херцег Новог, Мирку Коменовићу.

Да ли ће локална власт унаприједити социјалну политику? Још увијек на жалост, Херцег Нови је међу оним црногорским општинама које су на самом зачељу по просјечним зарадама.

Као одговорна локална самоуправа, која је у претходном периоду повећала издавања за новорођенчад, једнократне социјалне помоћи, помоћи за лијечење неплодности поступцима медицински потпомогнуте оплодње, план нам је да повећамо студентске стипендије у наредној години и да обезбиједимо бесплатан превоз за све ђаке у Херцег Новом, а ту је и рјешавање стамбених питања за лица у стању социјалне потребе, породице  које живе у насељу Бајковина и интерно расељена лица.

Локалне самоуправе немају надлежност и механизме да директно утичу на просјечне зараде, али можемо и трудимо се да створимо нове могућности и прилике које ће отворити нова радна мјеста за наше грађане.

Што се тиче просјечних зарада, мој утисак је да ће се та слика већ од ове године значајно побољшати. Имамо податке да је не мали број наших суграђана запослен код страних инвеститора који су у сферама туризма, хотелијерства, грађевинарства, ИТ сектора, гдје су им примања знатно већа, и то ће сигурно одразити на висину просјечне зараде.

Велики проблем који утиче на ову слику је ситуација у којој људи не примају плате а воде се као запослени, примјер је ХТП Бока, као и изузетно ниске зараде великог броја запослених у Институту “Др Симо Милошевић”. Радује ме што је коначно усвојен колективни уговор који ће омогућити веће плате радницима те установе.

По степену развијености, Херцег Нови спада у развијене градове у Црној Гори, којих је по тој класификацији само шест од укупног броја општина, што је довољан показатељ колико наш град напредује.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here