КАТИЋ: ДРЖАВА МОРА ДА УБРЗА РЈЕШАВАЊЕ СТАТУСА БОЛНИЦЕ МЕЉИНЕ

Болница Мељине је већ двије године у стечајном поступку (од августа 2019.) а по одобрењу суда наставила је дјелатност пружања здравствене заштите. Покретањем поступка за увођење стечаја у Мељине комплекс који је засебна цјелина некадашњег јединственог болничког комплекса, Општина Херцег Нови је настојала да се та два поступка обједине како би се нашао излаз за рјешавање статуса ове установе коју је 2008. приватизовала Атлас група. Цијелу ситуацију успорава и чињеница да се укључило Специјално државно тужилаштво које спроводи поступак истраге против менаџмента Атлас групе.

Предсједник Општине Стеван Катић подсјећа да Општина потражује 850 000 еура са доспјелим каматама по основу пореза на непокретност, али је рочиште одгођено за крај јануара.

– Мељине комплекс је највећи дужник за порез на имовину и Општина је покушавала неколико пута принудно да изврши ту наплату, забиљежена је хипотека на ту имовину, али нисмо успјели. Знајући укупну ситуацију у којој се налази Атлас група ми смо донијели одлуку да затражимо увођење стечаја, како би се он водио јединствено за цијели комплекс некадашње војне болнице Мељине. Они су га одвојили како би покушали на овом другом простору на неки начин да профитирају, а на уштрб и државе и Општине и осталих повјерилаца који су на неки начин оштећени приватизацијом, али и поступком раздвајања имовине, казао је Катић.Због цјелокупне ситуације у којој се годинама налази Болница отежан је рад свих запослених. Стечајни управних Жарко Остојић за РТХН каже да је болница у мрежи здравствених установа и стиче приходе од Фонда здравства, који нажалост нису довољни за покриће свих обавеза. Због тога се периодично обезбјеђују додатна средства из Буџета ЦГ. С друге стране, каже Остојић, нису створени услови за исплату повјерилаца из стечајног поступка јер нема услова за продају стечајне масе јер је имовина под забраном промета сходно одлуци Вишег суда у ПГ.

Предсједник Катић каже да воде разговоре са државом, Министарством здравља како би се убрзала процедура:

-Болница Мељине у стечају наставља да функционише и воде се разговори са државом, министарством здравља како би се коначно то питање ријешило. Имамо проблем што се у тај поступак укључило Специјално државно тужилаштво и води се поступак кривице против бившег менаџмента Атлас групе и свих оних који су били у менаџменту саме болнице испред Атлас групе. Због тога све то иде споро. Позивам стално да се то мора убрзавати. Неколико пута сам и разговарао са министарком да се тај процес убрза. Овај дио је мало успорило Специјално државно тужилаштво које и даље то испитује и блокиран је поступак даљег поступања по том стечају како би се држава одлучила да ли ће повратити у своје власништво комплетну болницу Мељине или ће у стечајном поступку да се тражи нови инвеститор који ће се обавезати да сагради нову болницу.

Катић истиче да са менаџментом болнице и стечајним управником имају честу комуникацију, а да стечај утиче и на запошљавање кадра:

-Људи су скептични када виде да болница Мељине која је у стечају тражи некога да запосли. И да није у стечају знамо да је проблем са медицинским кадром. Они се боре и улажу велике напоре да одрже тај систем са постојећим кадром. Ми са локалног нивоа покушавамо да посредујемо и обезбиједимо помоћ. Недавно нам је у посјети био градоначелник Фоче. Тамо постоји Медицински факултет и покушавамо да успоставимо сарадњу. Мора се у овој држави пуно ствари урадити и промијенити како би нам здравствени радници остајали, закључио је Катић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here